« Maaliskuu 2023 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

HAMINAN UIMASEURAN TOIMINTAKERTOMUS 2008


Haminan Uimaseuran 99. toimintavuosi jatkoi samaa kaavaa kuin aikaisemmatkin vuodet 2000-luvulla. Syksyllä ilmoittautumisten jälkeen seura täyttyi totutusti. Pikkualtaaseen jäi jopa muutaman paikka vapaaksi ilmoittautumisten yhteydessä, mutta nekin täyttyivät varsin nopeasti varsinaisen toiminnan käynnistyessä syyskuun puolessa välissä. Seuraan otettiin sisään syksyllä 230 uimaria. Tätä lukua voidaan pitää suurena Haminan kokoisessa kaupungissa, ottaen huomioon vielä sen, että kyseessä on yksilölaji.

Kilpauimarit edustivat kotikaupunkiaan ja seuraansa ahkerasti ympäri Suomea hienoin tuloksin. 10 hengen kilpauintiryhmän kokonaistasoa voidaan pitää hyvänä, sillä omassa ikäluokassaan 10 parhaan uimarin joukkoon yltää ryhmän uimareista lähes puolet. Seuran näkyvyys parani myös katukuvassa, sillä keväällä myyntiin tuli uusi edustusasu. Kevätriehan koki osallistujaennätyksen tänä vuonna, sillä peräti 150 henkeä ilmoittautui mukaan tapahtumaan. Aikaisemmin Kevätrieha on pidetty viikonloppuisin, mutta nyt kokeiltiin ensimmäistä kertaa arki-iltaa ja hienosti tuntui ”uppoavan”jäsenistöön, kun kerta osallistujamäärä lähes tuplaantui aikaisempiin vuosiin verrattuna. Pikkujoulujen suosio on pysynyt vankkana. Tänäkin vuonna paikalle saapui lähes 300 henkeä.

1. Kausi 2008

Pikkujouluja seura vietti joulukuun puolessa välissä Pappilansalmen koululla. Koulun Sali ja käytävät täyttyivätkin jälleen uimareista perheineen, joita oli saapunut paikalle liki 300 henkeä. Tilaisuuden aluksi on juoma – ja pullatarjoilu lapsille ja vanhemmille oli varattu kahvit. Jakelupisteitä oli kaksi, joten varsinainen ohjelma päästiin aloittamaan noin 30min tilaisuuden aloituksen jälkeen.

Palkintojen jaon lisäksi ohjelmassa oli mm. arvontaa, johon voittoja olivat lahjoittaneet Haminan Piha- ja puistotyö, Itäväylän Bensis, leipomoliike Aitolahti, Maalaustoimi Manne Kauta, Raken-nuspalvelu H. Hytti ja rakennusliike Kalevi Suntio. Myös seura oli ostanut muutaman palkinnon (uimalaseja) arvottavaksi. Joulupukki kävi jakamassa pikkujoulupaketit perinteiseen tapaan. Ennen palkitsemisia Keijo Kumanto viihdytti yleisöä 20 minuutin ajan. Vuoden 2008 palkitut olivat:


Seuran paras urheilija: Lauri Hartikainen
Paras nuori uimari: Ville Savolainen
Paras tyttö-/ naisuimari: Ilona Rämä
Voittajapatsas: Sami Kotasaari
Eino Mannisen Paras rintauimari: Sami Kotasaari
Mika Hännisen Vuoden molskija: Roope Pakkanen
Eino Hintsasen hikipää-lautanen: Timmi Tuutti
Vuoden Poskija: Sofia, Fanny ja Julia Puska
Aktiivisuuspokaali: Anni ja Elli Nukarinen
Teräsmies: Joonas Sipari
Teräspoika: Lauri Hartikainen
Teräsjunnupoika: Jere Sohlman
Teräsjunnutyttö: Ilona Rämä
Tunnustuspalkinnot: Anniina Salo
Anna-Maria Peltola
Minna Musikka
Ville Päärni
Toni Saarinen
Juho Salomaa
Mikko Vihmanen
Joonas Sipari
Sami Kotasaari

Seuraleijona Vanja Baulin

Lauanniemessä järjestetyn kevätriehan yhteydessä palkittiin:
Keväänkelluja-kiertopalkinto: Roope Pakkanen
Lisäksi jaettiin neljä tunnustuspalkintoa.

2. Jäsenasiat

Seuralla oli jäseniä vuoden lopussa 274 henkeä. Jäsenrekisterin mukaan jäsenistön jakauma oli seu-raavanlainen:
POJAT: 118 MIEHET: 14
TYTÖT: 131 NAISET: 11
249 25
Seuran jäsenmaksun suuruus oli 40 euroa / kausi. Sisaralennusta annettiin 15 euroa eli jäsenmaksu oli tällöin 25 euroa. Jäsenmaksu perittiin kahdesti vuodessa erikseen syys- ja kevätkaudelta. Kilpa-uintiryhmään kuuluvien jäsenmaksu oli 50 euroa / kausi. Valmennusmaksun suuruus oli harjoitusmäärästä riippuen 20-35 euroa. Valmennusmaksua perittiin 11. kuukaudelta vuodessa, pois lukien heinäkuu. Kannattajajäsenten maksu oli 20 euroa.

3. Johtokunta ja tilintarkastajat

Puheenjohtaja Santtu Pärssinen
Varapuheenjohtaja Manne Kauta
Sihteeri ja jäsenasiainhoitaja Anne Arvilommi
Jäsen Anu Vainio-Kylmälä
Jäsen Hanne Jääskeläinen
Varajäsen Tapio Itkonen
Varajäsen Sirli Koho

Tilintarkastajat: Kikka Kesti ja Päivi Hurtta
Varatilintarkastajat: Elina Harjama ja Maarit Heiskanen

Havesport johtokunta Santtu Pärssinen ( vara Manne Kauta)

4. Harjoitukset

Seuran harjoitusvuorot olivat vuonna 2008 seuraavanlaiset:

Maanantai klo 17.00-19.00 kilpauimarit

Torstai klo 17.45-19.45 pikkuallasryhmät ja harrastelijat
- klo 17.45-18.45 1.ryhmä isossa sekä pienessä altaassa
- klo 18.45-19.45 2. ryhmä isossa sekä pienessä altaassa


Lauantai klo 10.30-12.00 kilpauimarit ja pikkuallasryhmät
- 1. pikkuallasryhmä klo 10.30-11.15
- 2. pikkuallasryhmä klo 11.15-12.00

Sunnuntai klo 11.00-12.00 harrastelijat ja pikkuallasryhmä
klo 12.00-13.00 pikkuallasryhmä
klo 17.30-19.30 kilpauimarit

Yllä mainittujen aikojen lisäksi seuran kilpauimarit ovat harjoitelleet yleisövuorojen aikana 2-3 kertaa viikossa Haminan Uimahallin nelosradalla sekä kerran viikossa myös aamuisin. Kilpauimareiden valmentaja oli Santtu Pärssinen. Apuvalmentajana kilpauintiryhmässä toimi Topi Pekkanen ja voimaharjoitteluvalmentajana (salit) Tapio Itkonen.

Seuralla on viikoittain 6 pikkuallasryhmää, joissa tavoitteena on oppia uimaan, niin että pärjää sitten isossa altaassa. Uintilajeista opetus painottuu myyrä- ja koirauintiin sekä alkeisselkään. Opetus tapahtuu erilaisten leikkien varjolla. Yhteen pikkuallasryhmään otetaan 10-12 lasta. Pikkualtaassa seuran ohjaajina toimivat:

Keväällä: Kirsti Halonen (to), Mila Puska (la) ja Sirli Koho (su)
Syksyllä: Mila Puska (to), Sirli Koho (la) ja Lauramaija Vanhatalo (su)

Kaikilla pikkualtaan ohjaajilla oli apunaan pari apuohjaajatyttöä. Apuohjaajina vuoden aikana toimivat:
Keväällä: Julia Puska, Lotta Lautala, Emilia Sahlbom ja Eveliina Vanhatalo
Syksyllä: Julia Puska, Lotta Lautala, Jenni Järvelä, Ronja Kivelä, ja Eveliina Vanhatalo
Apuohjaajatytöt ovat suoriutuneet tehtävästään erinomaisesti ja heille on jopa voitu antaa tuuraajan-tehtäviä varsinaisen ohjaajan ollessa estynyt. Tällaisessa tilanteessa paikalla on kuitenkin ollut täysi-ikäinen valvoja, sillä alaikäiselle seura ei voi antaa vastuuta ryhmästä. Apuohjaajille maksetaan pientä kulukorvausta tehtävästä.

Isossa altaassa seuralla on 12 ryhmää eli jokaisella vuorolla yksi rata muodostaa yhden ryhmän. Ison altaan opettaminen aloitetaan selkä- ja klooriuinnista ja näiden sujuessa mukaan astuu rintauinti. Pidemmän aikaa seurassa uivat pääsevät ainakin kokeilemaan myös perhosuintia. Myös startti-hyppyjä ja käännöksiä harjoitellaan isossa altaassa. Opetus tapahtuu pikkualtaan tavoin leikkien varjolla. Seuran tarkoituksena ei ole tehdä harrastelijoista kilpauimareita, vaan opetus pyritään tekemään niin, ettei se olisi liian rankkaa.

Isossa altaassa ohjaajina toimivat: Vanja Baulin, Kirsi Kaukiainen, Paula Kolhonen (vain keväällä), Matias Arvilommi (vain keväällä), Salla Kujala, Iina Salonen, Mikko Lyytikäinen, Sirli Koho (vain syksyllä), Lauramaija Vanhatalo (vain keväällä), Riina Kivelä, Anne-Mari Lindroos ja Santtu Pärssinen.

Kaikki seuran ohjaajat ovat koulutettuja tehtäväänsä. Tarvittaessa ohjaajat ovat tuuranneet toisiaan. Mikäli joskus on sattunut niin, että poissa on ollut useampikin ohjaaja ja tuuraajia ei ole saatu, on joku ohjaajista uittanut samanaikaisesti kahta rataa. Ykkösrata ei kuitenkaan ole koskaan ilman ohjaajaa, sillä tällä radalla uivat kaikista pienimmät, pikkualtaasta siirtyneet uimarit. Seuran ehdottomasti suosituin vuoro on torstai, jolloin altaaseen pulahtaa viikoittain noin 120 lasta, sunnuntaisin seuran vuoroilla ui keskimäärin 50-60 henkeä ja lauantaisin 20-30 henkeä. Jokainen seuran harjoitusvuoro on täysi.

5. Kilpailutoiminta

Jo tuttuun tapaan seura järjesti kolmet kilpailut jäsenistölleen vuoden aikana, karkkiuinnit huhti-kuussa, teräsmieskisat syyskuussa ja marraskuussa mestaruusuinnit. Karkkiuinnit ja mestaruusuinnit olivat todellisia massatapahtumia, sillä osallistujia kisoissa oli yhteensä jo lähes 400. Seuran periaatteen mukaisesti jokainen osallistuja palkitaan seuran järjestämissä kisoissa. Tämän tietävät lapsetkin ja kevään karkkiuinnit ovat monelle pikku-uimarille koko vuoden kohokohta. Uimareilla on ollut myös kannustajia seuraamassa kisasuoritusta, niin paljon, että uimahallin kävijämäärät ovat nousseet seuran kisapäivinä yli 500 hengen.

Seuran kilpauintiryhmään kuului vuoden aikana kymmenen uimaria, uusina mukaan liittyivät tammikuussa Teemu Kotasaari (10v), Roope Pakkanen (11v) ja Ilona Rämä (11v) ja Samu Paronen (14v). Kaikki uudet kilpauimarit ovat uineet seurassa jo monia vuosia harrastelijavuoroilla.
Muut kilpauintiryhmän uimarit olivat: Ville Savolainen (17v), Joonas Sipari (17v), Timmi Tuutti(15v), Sami Kotasaari (14v), Lauri Hartikainen (14v) ja Tuomas Lindroos (14v). Ryhmä harjoittelee valmentajansa Santtu Pärssisen johdolla uimahallilla 3-8 kertaa viikossa. Vanhimmat pojat (yli 14-vuotiaat) käyvät viikoittain kuntosalilla uintiharjoitusten lisäksi.

Vuoden parhaasta kilpailusaavutuksesta vastasi Sami Kotasaari, joka kauhoi itsensä kaikissa neljässä uimassaan lajissa pistesijoille Vaasassa joulukuussa järjestetyissä Ikäkausimestaruusuinneissa. Näihin kisoihin oli selviytynyt 16 parasta uimaria kussakin lajissa aluekarsintojen perusteella, joita järjestettiin marraskuussa seitsemällä paikkakunnalla Suomessa. Haminan uimarit kisasivat omat karsintansa Kotkassa. Parhaan sijoituksensa Sami Vaasassa ui 200m vapaauinnissa, jossa hän sijoittui viidenneksi ajalla 2.06,63. Tällä matkalla Sami paransi sijoitustaan peräti 11 pykälää, sillä alue-karsintojen perusteella Sami oli juuri 16. eli viimeinen loppukilpailuun päässyt uimari. Mitalista Samin erotti 1,5sekuntia. Myös vanha ennätysaika parani 2,4 sekuntia.

Komean parannuksen Sami kauhoi myös 400m sekauinnissa, jossa ennätysaika parani peräti14 sekuntia aikaan 5.05,07. Tämä aika oikeutti kuudenteen sijaan. Myös 200m sekauinnissa ja 800m vapaauinnissa Sami ui itselleen uudet ennätysajat ja nosti sijoi-tuksiaan selvästi karsinnoista. 200m sekauinnissa sijoitus oli 8. ja 800m vapaauinnissa 7.

HaUS:n uimareista kisoissa mukana olivat myös Timmi Tuutti, joka sijoittui 15-vuotiaiden poikien 100m selkäuinnissa 12. ja Lauri Hartilainen, joka saavutti 14-vuotiaiden poikien 400m sekauinnissa 13.sijan. Sekä Lauri että Timmi selvisivät finaaliin kahdessa lajissa, mutta valitettavasti molemmille tuli hylkäys toisesta lajista.

Finaaleihin Ikäkausimestaruusuinneissa olisivat selvinneet myös Roope Pakkanen ja Ilona Rämä, mutta he olivat vielä ikänsä puolesta vielä liian nuoria. Finaaleihin selviää poikien puolella 13-vuotiaat ja tyttöjen puolella 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat uimarit. Roopen paras sijoitus tuli 200m vapaauinnissa ajalla 2.48,52. Tällä ajalla Roope oli kymmenes. Ilonan paras valtakunnallinen sijoitus (14.) taas tuli päälajissaan 100m rintauinnissa ajalla 1.35,70. Rollo-Uinneissa 50m altaalla Oulussa kesällä Ilonan sijoitus oli pykälää huonompi eli 15.  Roopen paras tulos Rolloissa tuli 50m selkäuinnissa, jossa hän oli yhdeksäs.

Kesän pääkisoissa parhaaseen vauhtiin ylsi Ville Savolainen, joka onnistui hienosti Nuorten SM-uinneissa Kuopiossa 200m selkäuinnissa olleen 18-vuotiaiden poikien sarjassa kuudes uudella ennätysajallaan 2.15,87. Huonosti ei mennyt 100m selkäkään, sillä siinä lajissa Ville oli 13. (kisoissa mukana Ville lisäksi myös Joonas Sipari)

Talvella Nuorten SM-uinnit järjestettiin Oulussa pitkällä radalla, mutta niistä kisoissa haminalaisuimareita ei nähty tuloslistoissa 20 parhaan joukossa. (kisoissa mukana ainoastaan Savolainen)

Kesällä ikäkausimestaruusuinnit järjestettiin Jyväskylässä. Näihin kisoihin kilpauintiryhmä matkusti viiden uimarin voimin (Kotasaari- Tuutti - Hartikainen - Lindroos ja Paronen). Saavutuksena oli uusia ennätysaikoja, mutta sijoituksellisesti ei 10 parhaan joukkoon yltänyt kukaan. Pääasiallisesti Haminan poikien sijoitukset pyörivät 10-20 välillä. Jyväskylä IKM-uinteihin pääsyyn vaadittiin aikarajojen rikkominen.
Koululiikuntaliiton mestaruusuinneissa Riihimäellä keväällä Sami Kotasaari ui 50m vapaauinnissa hopealle ja selkäuinnissa pronssille.
Pääkilpailujen lisäksi kilpauintiryhmä on kilpailut noin kahdesti kuukaudessa lähiseuduilla. Vuoden aikana vierailtiin mm. Lappeenrannan, Imatran, Hyvinkään, Kotkan, Kouvolan, Riihimäen ja Es-poonlahden altaissa. Mitaleja kisoista on kertynyt paljon. Suurimpina mitalirohmuina ovat olleet Roope Pakkanen ja Sami Kotasaari, mutta huonosti ei ole mennyt muillakaan, mitaleita on tullut jokaiselle kilpauintiryhmässä uivalle henkilölle.
Haminassa on kokoonsa nähden tasokas kilpauintiryhmä. Toivotaan, että uimarien motivaatio säilyy korkealla ja näistäkin hyvistä tuloksista päästään vieläkin parempiin.

6. Muu toiminta

Totutusti kevätrieha Lauanniemessä toukokuussa ja Pikkujoulut joulukuussa kokosivat runsaasti seuran väkeä yhteen.

Kilpauimarit leireilivät tammikuussa Vierumäellä ja Toukokuussa viikon Espanjassa Callealassa (noin 50km Barcelonasta pohjoiseen). Molemmat leiri toteutettiin yhteistyössä Lappeenrannan Uimareiden kanssa.

Seuralle tuli uusi edustusasu. Pukuja myytiin noin 70. Pukua sponsoroivat Kesport Hamina, Osuuskauppa Ympyrä, Haminan seudun osuuspankki, Rakennusliike Kalevi Suntio, Alusta-Apu ja Värisilmä. Pukua myytiin jäsenistölle varsin edullisen hintaan. Lasten puvut maksoivat 40€ ja aikuisten 45€.

Santtu Pärssinen osallistui Suomen Uimaliiton järjestämään koulutustilaisuuteen Syksyn seminaariin Vierumäellä syyskuussa.
Ylioppilaiksi seuran ohjaajista pääsi Paula Kolhonen, jota seura muisti lahjashekillä.
Pitkäaikaista ohjaajaa Kirsi Kaukiaista muistettiin valmistumisen johdosta.
Santtu Pärssinen toimi HaVe-Sport seurayhtymän varapuheenjohtajana.
Seuralle ostettiin uusi sekuntikello. Kello on valmentajan mukana kilpauimareiden kisamatkoilla.
Seura muisti rahalahjoilla merkkivuosiaan juhlineita haminalaisseuroja Haminan Palloilijoita(80v) ja Teinisirkusta (35v)
Taloutta parannettiin myymällä SLU:n joulukalentereita ennen joulua.
Joulukuussa perustettiin 100-vuotis juhlatoimikunta, jonka tehtävänä on suunnitella juhlavuoden 2009 tapahtumia.
Haminan Energia muisti seuraa stipendillä.(500€ )
Kymen puhelin sponsoroi seuran toimintaa tuhannella eurolla. Yrityksen nimi tullaan painamaan seuran 100-vuotis juhlapaitaan.
Joulun alla seura muisti uimahallin henkilökuntaa joulutervehdyksellä.

8. Lopuksi

Vuosi 2009 on seuran kannalta merkittävä, sillä seura täyttää sata vuotta. Juhlatoiminta aloitti juhlavuoden suunnittelemisen vuoden 2008 lopulla. Pääjuhla tullaan järjestämää Haminan työväentalolla 3.10.2009. Juhlavuoden päätavoitteena olisi saada seuran näkyvyystasoa juhlavuoden kunniaksi korkeammaksi. Sata vuotta on kunniakas ikä ja olisi hyvä, että kaupunkilaisetkin tietäisivät, millainen seura Haminan Uimaseura oikein on. Monet varmaankin luulevat, että seuran päätehtävän on kasvattaa kilpauimareita, mutta näinhän se ole. Yli 200 lasta harrastajaryhmissä puhukoot puolestaan.

Haminalaislasten uimataito on hyvä. Tämän puolesta puhuu jo kuudesluokkalaisille koulujen uima-opetuksen yhteydessä keväällä tehty 200m uimataitotestikin. 90% haminalaisista kuudesluokkalaisista pysti uimaan 200m pysähtymättä. Tulos on yli 10% parempi kuin valtakunnan keskiarvo. Tästä kunniasta voi taatusti ottaa osan Uimaseurakin, millään tavalla koulujen uimaopetusta väheksymättä. Toivotaan, että seuran toiminta pystytään pitämään vähintäänkin vastaavanlaisena kuin nykyäänkin myös tulevaisuudessa. Lämmin kiitos kaikille seuran toiminnassa vuonna 2008 olleille henkilöille. Ilman teitä seura ei olisi sellainen kuin se nyt on.