« Maaliskuu 2023 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 HAMINAN UIMASEURAN TOIMINTAKERTOMUS 2012

 

 

Haminan Uimaseuran perustoiminta jatkui vuonna 2012 vastaavanlaisena kuin aikaisempinakin vuosina. Syksyllä ilmoittautumisen yhteydessä seura täyttyi jälleen. Ilmoittautumiset ison altaan osalta hoidettiin tutusti sähköpostin välityksellä. Pikkuallasryhmien osalta ilmoittautuminen suoritettiin edelleen uimahallilla, sillä yhdessä pikkuallasryhmässä on paikkoja sen verran vähän, että sähköpostitse ei näihin ryhmiin pystytä ilmoittautumisia vastaanottamaan. Kaikki uimahallilla jonottaneet pystyttiin tänäkin vuonna sisään seuraan ottamaan, mutta tämän johdosta jokaiseen pikkuallasryhmään nimettiin 14-15 lasta. Ilmoittautumispäivän jälkeen seuraan ei sitten voinutkaan enää päästä.

Ohjaajien tilanne oli vielä hyvä, ohjaajia saatiin jokaiselle vuorolle riittävä määrä. Ykkösradalla on edelleen kaksi ohjaajaa, mikä lisää pikkualtaasta isoon altaaseen siirtyvien turvallisuutta huomattavasti. Toimintavuoden aikana koulutettiin seuralle kahdeksan uutta ohjaajaa Haminassa järjestetyllä Vesiralli-ohjaajakurssilla, joten tilanne näyttää sen valossa oikein hyvältä tällä hetkellä. Lisää ohjaajia seuran tulee kuitenkin kouluttaa jatkuvasti, jotta tilanne saadaan pysymään samana myös tulevaisuudessa.

Toimintavuoden aikana kirjattiin myös seuran historiaan kovin SM-kisatulos moneen vuoteen, sillä Lauri Hartikainen ui itsensä neljänneksi 200m sekauinnissa Nuorten SM-uinneissa kesällä Tampereella. Hienoa Lauri!

 

 

Kausi 2012

Pikkujouluja seura vietti joulukuun puolessa välissä Pappilansalmen koululla. Koulun sali ja käytävät täyttyivätkin jälleen uimareista perheineen, joita oli saapunut paikalle liki 300 henkeä. Tilaisuuden aluksi on juoma - ja pullatarjoilu lapsille ja vanhemmille oli varattu kahvit. Varsinainen ohjelma päästiin aloittamaan noin 30min tilaisuuden aloituksen jälkeen.

Kahvittelun jälkeen Haminan Teinisirkus viihdytti yleisöä kolmella esityksellään. Esityksen jälkeen jaettiin palkinnot seuran mestaruusuinneista sekä kierto- että tunnustuspalkinnot vuoden 2012 aikana kunnostautuneille uimareille.

Jokainen mestaruusuinteihin osallistunut uimari sai kunniakirjan ja joulupussin lisäksi kolmelle parhaalle ripustettiin kaulaan mitalit. Pikkualtaassa ”kisanneet” saivat kaikki kultaisen mitalin. Samoin kultamitali annettiin kaikille alle kouluikäisille ison altaan uimareille. Vuonna 2012 kiertopalkinnon jaettiin seuraavasti:

Seuran paras urheilija: Lauri Hartikainen

Paras nuori uimari: Lauri Hartikainen

Paras tyttö-/ naisuimari: Ilona Rämä

Voittajapatsas: Timmi Tuutti

Eino Mannisen Paras rintauimari: Ilona Rämä

Mika Hännisen Vuoden molskija: Sasa Seppälä

Eino Hintsasen hikipää-lautanen: Anna-Maria Peltola

Vuoden Polskija: Suvi, Sini ja Simo Satama

Vuoden Tsemppari: Nesja Seppälä

Nuori ja Lupaava: Noora Brofors

Aktiivisuuspokaali:  Antti Rosendahl

Teräspoika: Sasa Seppälä

Teräsjunnutyttö: Anna-Maria Peltola

Teräsjunnupoika:  Nesja Seppälä

Terästyttö: Ilona Rämä

Teräsmies: Lauri Hartikainen

Tunnustuspalkinnot: Sanni Kaukonen,  Juulia Ritola, Siiri Haapanen, Benjamin Kangas, 
Mikael Skyttä, Arsi Ström, Sara Sohlman, Veera Penttilä, Pauli Haahti, 

Keväänkelluja-kiertopalkinto: Sasa Seppälä

Lisäksi Kevätriehan yhteydessä jaettiin kolme tunnustuspalkintoa.

 

Jäsenasiat

Seuralla oli jäseniä vuoden lopussa 258 henkeä. Jäsenrekisterin mukaan jäsenistön jakauma oli seuraavanlainen

 POJAT:        112                MIEHET:      16

 TYTÖT:        116                NAISET:       14           
                      228                                      30

Seuran jäsenmaksun suuruus oli 50 euroa / kausi. Sisaralennusta annettiin 15 euroa eli jäsenmaksu oli heiltä 35 euroa. Jäsenmaksu perittiin kahdesti vuodessa erikseen syys- ja kevätkaudelta. Kilpauintiryhmään kuuluvien jäsenmaksu oli myös 50 euroa / kausi. Kilpauimarit maksavat seuralle jäsenmaksun lisäksi valmennusmaksua, jonka suuruus riippuu harjoitusmäärästä 25-40€. Valmennusmaksua perittiin 11. kuukaudelta vuodessa, pois lukien heinäkuu.

Mikko Lyytikäisen harjoitusryhmän uimarien jäsenmaksu oli 80€ / kausi. Tähän sisältyi ohjatut harjoitukset 2-3 kertaa viikossa.

Kannattajajäsenten maksu oli 25 euroa.

                     

Johtokunta ja tilintarkastajat           

Puheenjohtaja Santtu Pärssinen
Varapuheenjohtaja Reijo Makkonen
Sihteeri ja jäsenasiainhoitaja Anne Arvilommi
Jäsen Anssi Kolari
Jäsen Topi Pekkanen
Varajäsen Anu Vainio-Kylmälä
Varajäsen Hanne Jääskeläinen
   
Tilintarkastajat Elina Harjama
  Päivi Hurtta
Varatilintarkastajat Tarja Schneider
  Sisko Pesu
   
Havesport johtokunta Santtu Pärssinen
- varalla Topi Pekkanen

                                  
Harjoitukset

Seuran harjoitusvuorot noudattivat tuttua kaavaa vuonna 2012:

Maanantai    
klo 17.00-19.00  kilpauimarit

Torstai          
klo 17.45-19.45  pikkuallasryhmät ja harrastelijat

  • klo 17.45-18.45 1.ryhmä isossa sekä pienessä altaassa
  • klo 18.45-19.45 2. ryhmä isossa sekä pienessä altaassa

Lauantai       
klo 10.30-12.00  kilpauimarit ja pikkuallasryhmät

  • 1. pikkuallasryhmä klo 10.30-11.15
  • 2. pikkuallasryhmä klo 11.15-12.00

Sunnuntai     
klo 10.30-11.30  harrastelijat ja pikkuallasryhmä

  • klo 11.30-12.30  pikkuallasryhmä
  • klo 17.30-19.30  kilpauimarit

Yllä mainittujen aikojen lisäksi seuran kilpauimarit ovat harjoitelleet yleisövuorojen aikana Haminan Uimahallin nelosradalla. Näitä harjoituksia on päivittäin.

Vanhimmat uimarit käyvät uimassa myös aamuisin kerran viikossa. Kilpauimareista Lauri Hartikainen (ainoastaan keväällä) ja Sara Sohlman olivat mukana Haminan lukion urheilijakoulutuksessa. Tämän myötä uimarit ovat pystyneet harjoittelemaan kolmesti viikossa aamuisin klo 8-10 välisenä aikana. (tiistai-, keskiviikko-, ja perjantaiaamut). Aamuharjoitukset uimarit hoitavat omineen annettujen ohjelmien avulla.

Kilpauimareiden valmentaja oli Santtu Pärssinen. Apuvalmentajana kilpauintiryhmässä toimi Timo Maasilta. Voimaharjoitteluvalmentajana (salit) toimi Tapio Itkonen.

Mikko Lyytikäisen vetämä ryhmä harjoitteli vielä keväällä kahdesti viikossa. Tällöin torstain lisäksi Mikon ryhmä ui myös lauantaiaamuisin. Syksyllä ryhmän harjoituspäiväksi lisättiin myös maanantai. Tämän ryhmän uimarit ovat iältään 8-12-vuotiaita.

Seuralla on viikoittain 6 pikkuallasryhmää, joissa tavoitteena on oppia uimaan, niin että pärjää sitten isossa altaassa. Uintilajeista opetus painottuu myyrä- ja koirauintiin sekä alkeisselkään. Opetus tapahtuu erilaisten leikkien varjolla. Yhteen pikkuallasryhmään otetaan 12 lasta. Pikkualtaassa seuran ohjaajina toimivat:

Keväällä: Ann-Christine Seppälä (to) Julia Puska ja Eveliina Vanhatalo (la ) ja  Julia Puska (su)

Syksyllä: Ann-Christine Seppälä (to), Julia Puska (la) ja Kirsti Halonen (su)          

Apuohjaajina varsinaisille ohjaajille toimivat:  

Keväällä: Jenna Pöllänen, Anni Lautala, Emma Lautala ja Sofia Puska. Tyttöjen apuohjauspäivät vaihtelivat aina tilanteen mukaan.

Syksyllä: Anni Lautala (to), Emma Lautala ja Sofia Puska (la) ja Emma Lautala (su).

Isossa altaassa seuralla on 12 ryhmää eli jokaisella vuorolla yksi rata muodostaa yhden ryhmän.

Ison altaan opettaminen aloitetaan selkä- ja krooliuinnista ja näiden sujuessa mukaan astuu rintauinti. Pidemmän aikaa seurassa uineet pääsevät ainakin kokeilemaan myös perhosuintia.  Myös starttihyppyjä ja käännöksiä harjoitellaan isossa altaassa. Opetus tapahtuu pikkualtaan tavoin leikkien varjolla. Seuran tarkoituksena ei ole tehdä harrastelijoista kilpauimareita, vaan opetus pyritään tekemään niin, ettei se olisi liian rankkaa. Kilpauintiryhmään pääsee kyllä siirtymään, jos sitä vain haluaa.

Isossa altaassa ohjaajina toimivat:, Elisa Itkonen, Eveliina Vanhatalo(keväällä), Mikko Lyytikäinen, Sirli Koho, Anne-Mari Lindroos (keväällä), Aleksi Simola (keväällä), Minttu Simola, Pauli Haahti, Elina Leppä (syksyllä), Sofia Puska(syksyllä), Lotta Lautala (syksyllä), Ilona Rämä (syksyllä), Sara Sohlman(syksyllä), Anni Lautala(syksyllä) ja Santtu Pärssinen. Kaikki seuran ohjaajat ovat koulutettuja tehtäväänsä.

Tarvittaessa ohjaajat ovat tuuranneet toisiaan. Mikäli joskus on sattunut niin, että poissa on ollut useampikin ohjaaja ja tuuraajia ei ole saatu, on joku ohjaajista uittanut samanaikaisesti kahta rataa. Ykkösrata ei kuitenkaan ole koskaan ilman ohjaajaa, sillä tällä radalla uivat kaikista pienimmät, pikkualtaasta siirtyneet uimarit.

Seuran ehdottomasti suosituin vuoro on torstai, jolloin altaaseen pulahtaa viikottain reilu sata lasta, sunnuntaisin seuran vuoroilla ui keskimäärin 50-60 henkeä ja lauantaisin 30-40 henkeä. Jokainen seuran harjoitusvuoro on täysi.

 

Kilpailutoiminta

Jo tuttuun tapaan seura järjesti kolmet kilpailut jäsenistölleen vuoden aikana, Karkkiuinnit huhtikuussa, Teräsmieskisat syyskuussa ja marraskuussa mestaruusuinnit. Karkkiuinnit ja Mestaruusuinnit olivat todellisia massatapahtumia, sillä osallistujia kisoissa oli yhteensä lähes 400. Seuran periaatteen mukaisesti jokainen osallistuja palkitaan seuran järjestämissä kisoissa. Tämän tietävät lapsetkin ja kevään karkkiuinnit ovat monelle pikku-uimarille koko vuoden kohokohta. Uimareilla on ollut myös kannustajia seuraamassa kisasuoritusta.

Seuran kilpauintiryhmässä koko vuoden uivat: Timmi Tuutti(19v), Lauri Hartikainen (18v), Sara Sohlman (17v), Pauli Haahti (16v), Ilona Rämä (15v), Veera Penttilä (15v) Sasa Seppälä (14v) ja Nesja Seppälä(12), Anna-Maria Peltola (11v), Aleksi Moilanen (10v).

Syksyllä kilpauintiryhmään liittyivät mukaan Benjamin Kangas (10v) ja Fanny Puska (11v). Kummatkin uudet uimarit ovat uineet jo useampia vuosia seuran harrastelijaryhmissä.

Keväällä kilpauintiryhmässä mukana oli myös Roope Pakkanen, mutta syksyllä hän päätti siirtyä seuran harrastelijaryhmiin.

Kilpauintiryhmä harjoittelee valmentajansa Santtu Pärssisen johdolla uimahallilla 3-8 kertaa viikossa. Vanhimmat uimarit (yli 14-vuotiaat) käyvät viikoittain kuntosalilla uintiharjoitusten lisäksi.

 

Seuran uimareiden pääkisamenestystä:

Helmikuun alussa kilpailtiin Vaasassa sekä Nuorten että aikuisten SM-uinneissa. Kisoihin Haminasta matkasivat Timmi Tuutti ja Lauri Hartikainen. Timmi ui kisoissa aikuisten sarjassa ja Lauri nuorten sarjassa. Parhaan sijoituksen ui Lauri päälajissaan 100m perhosuinnissa, jossa Lauri oli 14. 200m sekauinnissa sijoitus oli 17.

Timmi ui ikänsä puolesta ensimmäistä kertaa pelkästään SM-uinneissa ja hänen sijoituksensa olivat lähinnä 25-35 välillä.

Nuorempien uimareiden kevätkauden pääkilpailuihin Rollo-uinteihin osallistui ainoastaan Anna-Maria Peltola, joka ui kisoissa yhden matkan eli 100m vapaauinnin ollen 11-vuotiaiden tyttöjen sarjassa 31. Rollot pidettiin tänä vuonna Porissa.

Ikäkausimestaruusuintien karsintoihin Kuopiossa osallistui seurasta neljä uimaria: Ilona Rämä, Sasa Seppälä, Pauli Haahti ja Veera Penttilä. Valtakunnallisiin finaaleihin Espoonlahteen pääsivät karsintojen perusteella 24 parasta uimaria. Kyseisestä nelikosta finaaleihin selvisi Ilona Rämä kolmessa lajissa, 800m vapaauinnissa sekä 100m sekä 200m rintauinnissa. Myös Sasa Seppälä pääsi uintiuransa ensimmäisiin finaaleihin 100m rintauinnissa.

Finaaleissa Haminan uimarit onnistuivat hienosti, sillä saavutuksena oli jokaisesta uidusta startista uusi ennätysaika. Ilona Rämä onnistui parantamaan myös sijoituksiaan aluekarsintojen perusteella, ollen parhaimmillaan 200m rintauinnissa sijalla 12. 100m rintauinnissa irtosi 14.sija ja 800m vapaauinnista 17.sija 15-vuotiaiden tyttöjen sarjassa.

Sasa taasen oli tuloslistoissa omassa lajissaan sijalla 19.

Koko vuoden kovin haminalainen uintisuoritus nähtiin kesäkuun lopussa Tampereella Nuortenlyhyen radan SM-uinneissa, jossa Lauri Hartikainen onnistui upeasti 200m sekauinnissa ollen tuloslistoilla 4. Mitalista Lauri erotti 1.07 sekuntia. Myös 100m perhosuinnissa Laurilla kulki hyvin, sillä tässä lajissa sijoitukseksi tuli 11., uuden ennätysajan kera 59,49.

Lyhyen radan SM-uinnit uitiin heinäkuun alussa Mäkelänrinteen uintikeskuksessa Helsingissä. Seurasta kisoihin osallistui ainoastaan Timmi Tuutti, joka ui kisoissa neljä matkaa onnistuen niissä hienosti. Tuloksena oli 3 uutta ennätystä ja kautta aikain seuran nopeimman uimarin titteli 50m vapaauinnissa, jossa Timmi kauhoi ajan 24,72. Tällä ajalla irtosi 43. sija. Parhaan SM-sijoituksen Timmi saavutti 200m vapaauinnissa, jossa aika 2.00,22 oikeutti 20 sijaan. Kahden minuutin haamuraja jäi harmittavan lähelle.

Toimintavuoden aikana Timmi ui myös 100m vapaauinnissa seurahistorian kovimman ajan 56,43 pitkällä (50m) radalla.

Marraskuussa kisattiin jälleen ikäkausimestaruusuintien karsinnoissa, tällä kertaa Espoonlahdessa. Mukaan matkaan Haminasta lähti kuusi uimaria: Veera Penttilä, Ilona Rämä, Sasa Seppälä, Pauli Haahti, Nesja Seppälä ja Anna-Maria Peltola. Finaalipaikkaan oikeuttaviin sijoituksiin ui jälleen Ilona Rämä, joka selvisi jatkoon kolmessa lajissa, samoissa kuin kesälläkin eli 100m ja 200m rintauinnissa ja 800m vapaauinnissa. Myös Sasa Seppälän finaaliura sai hienosti jatkoa, sillä tällä kertaa finaalipaikka irtosi jo kahdessa lajissa, 14-vuotiaiden poikien 100m ja 200m rintauinnissa. Sekä Sasan että Ilonan karsinta-ajat olivat todella hienoja ennätysaikoja.

Finaalit uitiin Lappeenrannassa joulukuussa. Valitettavasti ennätysaikoihin ei näissä kisoissa enää ylletty, mutta sijoituksellisesti Sasan ja Ilonan pysyivät suhteellisen samoina kuin karsinnoissakin.

Ilonan sijoitukset olivat kisoissa 11. (800vu), 13. (100ru) ja 14. (200ru).

Sasan sijoitus oli 15. kummassakin rintauintilajissa.

Pääkisatuloksissa on huomioitavaa kuitenkin se, että kaikkiin kauden pääkilpailuihin on uimaliiton aikarajat, jotka alittamalla kisoihin pääsee.

Seuralla oli vuoden aikana myös hieman Master-toimintaa, sillä seuran ex-kilpauimarit: Joonas Hurtta, Timo Maasilta ja Henri Hanski osallistuivat huhtikuussa Tallinnassa avoimiin Mastersmestaruuskilpailuihin. Hyvin ”ukoilla” uinti kulki sillä kotiin viemisinä oli kolme mitalia, joista kaksi oli ihan kultaisia.

Pääkilpailujen lisäksi kilpauintiryhmä on kilpailut noin kahdesti kuukaudessa lähiseuduilla. Vuoden aikana vierailtiin mm. Lappeenrannan, Imatran, Kotkan, Kouvolan, ja Espoonlahden altaissa. Näistä kisoista on saaliina ollut useita mitaleja lähes kaikille kilpauintiryhmässä vuoden aikana uineille. Kilpauintiryhmän suuresta koosta johtuen jatkossa pystytään kisoissa uimaan myös viestejä. Näistäkin on menestystä tullut ihan kivasti.

Toivotaan, että kilpauintiryhmän harjoitusinto pysyy korkeana ja vuoden 2013 toimintakertomuksessa voidaan todeta vieläkin parempia tuloksia.

 

Muu toiminta

Kilpauimarit leireilivät huhtikuussa ja lokakuussa Vierumäellä. Kummatkin leirit olivat haminalaisten omia.

Haminan Energia muisti seuraa keväällä stipendillä.(400€)

Kevätkauden päätteeksi ja ennen syyskauden alkua ohjaajille järjestettiin palaveri, jossa käytiin menneen / tulevan kauden tapahtumia. Seura tarjosi palaverien yhteydessä ruuat ohjaajilleen.

Seuran järjestämässä Kevätriehassa toukokuussa oli paikalla reilusti yli sata seuralaista vanhempineen.

Keväällä seuralle saatiin uusi edustusverkkari. Sini-valkoisia pukuja tilattiin 42 kappaletta. Puvun sponsoreiksi saatiin: S-ostoskeskus Hamina, Jaakon Kello, Vesijohtoliike Penttilä, Huonekaluliike Strömberg ja Kymenlaakson Osuuspankki.

Tammikuussa Pauli Haahti osallistui Vesiralli-ohjaajakurssille Espoossa.

Seura kustansi Julia Puskan uimaopettajakurssin kustannukset kokonaisuudessaan keväällä.

Syyskuussa seura järjesti Vesiralli-ohjaajakurssin Haminassa. Kurssille osallistui kahdeksan innokasta ohjaajan alkua: Ilona Rämä, Sara Sohlman, Veera Penttilä, Anni Lautala, Emma Lautala, Sofia Puska Elina Leppä ja Sasa Seppälä.

Seura muisti Haminan Pontevaa rahalahjalla seuran täyttäessä 100 vuotta.

Santtu Pärssinen toimi HaVe-Sport seurayhtymän puheenjohtajana.

Taloutta parannettiin myymällä SLU:n joulukalentereita (600kpl) ennen joulua. Kalentereiden myynnissä olivat apuna Pappilansalmen koulun 9-luokkalaiset Yrittäjyyskasvatuksen oppilaat. Oppilaat myivät kalentereita S-marketin aulassa kolmena päivänä. Oppilaille, kuten muillekin myyjille, maksettiin 70sentin myyntipalkkio yhdestä myydystä kalenterista.

Pikkujoulut joulukuussa kokosivat runsaasti seuran väkeä yhteen.

Joulun alla seura muisti uimahallin henkilökuntaa joulutervehdyksellä.

Seuran kotisivuille päivitettiin ajankohtaisia seurauutisia. Sivujen päivityksestä vastasi Katri Kotasaari. Kotisivujen osoite on www.haminanuimaseura.fi.

 

Lopuksi

Seuran toiminta on kokemassa suuren muutoksen, sillä Haminan uusi uimahalli on jo rakenteilla. Ennen hallin valmistumista on pelkona se, että vanha halli tullaan sulkemaan ja tällöin ainoa Haminan oikean kokoinen harjoitusallas on poissa käytöstä. Tällä hetkellä varmaa tietoa siitä ei ole, että pystytäänkö seuran toiminta käynnistämään syksyllä. Jos ei, niin tällöin pitää ratkaista paljon asioita, pystytäänkö seuran toiminta siirtämään Ruissaloon syksyksi. Saadaanko sieltä edes vuoroja, jos kaikki Haminan uimahallitoiminta siirtyisi mahdollisesti sinne. Hakijoita vuoroille, kun on useita muitakin. Kuinka organisoida kilpauimareiden harjoittelu jos hallia ei ole jne.

Hallin avaamisen jälkeen seuralle toivottavasti annetaan vähintään yhtä paljon allasaikaa, kun tähänkin saakka on ollut. Toki lisätunnitkin kelpaisivat, sillä tällöin saisimme kaikki seuraan haluavat uimarit toimintaan mukaan. Varsinkin pikkuallasryhmille on huikea kysyntä tällä hetkellä.

Uskotaan, että yhteistyö Haminan kaupungin liikuntatoimen kanssa jatkuu uudessakin hallissa yhtä hyvänä kuin tähän saakka.

Suurkiitokset kaikille seuran toiminnassa vuoden 2012 aikana mukana olleille!

Erityskiitos vielä Haminan uimahallin henkilökunnalle hyvästä yhteistyöstä!