« Maaliskuu 2023 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 HAMINAN UIMASEURAN TOIMINTAKERTOMUS 2011


Haminan Uimaseuran perustoiminta jatkui vuonna 2011 vastaavanlaisena kuin aikaisempinakin vuosina. Syksyllä ilmoittautumisen yhteydessä seura täyttyi jälleen. Ilmoittautumiset isonaltaan osalta hoidettiin edellisvuoden tapaan sähköpostin välityksellä, mikä vähensi jonon pituutta uima-hallin edessä huomattavasti. Pikkuallasryhmien osalta ilmoittautuminen suoritettiin edelleen uimahallilla, sillä yhdessä pikkuallasryhmässä on jaossa paikkoja sen verran vähän, että sähköpostitse ei näihin ryhmiin pystytä ilmoittautumisia vastaanottamaan. Kaikki uimahallilla jonottaneet pystyttiin tänä vuonna sisään seuraan ottamaan, mutta tämän johdosta jokaiseen pikkuallasryhmään nimettiin 14-15 lasta aikaisemman 12 sijaan.
Ohjaajien tilanne oli vielä varsin hyvä, ohjaajia saatiin jokaiselle vuorolle riittävä määrä. Ykkösra-dalla on edelleen kaksi ohjaajaa, mikä lisää pikkualtaasta isoon altaaseen siirtyvien turvallisuutta huomattavasti. Lisää ohjaajia seuran tulee kuitenkin kouluttaa jatkuvasta, jotta tilanne saadaan pysymään samana myös tulevaisuudessa.

 

1. Kausi 2011

Pikkujouluja seura vietti joulukuun puolessa välissä Pappilansalmen koululla. Koulun sali ja käytä-vät täyttyivätkin jälleen uimareista perheineen, joita oli saapunut paikalle liki 300 henkeä. Tilaisuu-den aluksi on juoma - ja pullatarjoilu lapsille ja vanhemmille oli varattu kahvit. Jakelupisteitä oli kaksi, joten varsinainen ohjelma päästiin aloittamaan noin 30min tilaisuuden aloituksen jälkeen.
Kahvittelun jälkeen Haminan Teinisirkus viihdytti yleisöä kolmella esityksellään. Esityksen jälkeen jaettiin palkinnot seuran mestaruusuinneista sekä kiertopalkinnot vuoden 2011 aikana kunnostautu-neille uimareille. Jokainen mestaruusuinteihin osallistunut uimari sai kunniakirjan ja joulupussin lisäksi kolmelle parhaalle ripustettiin kaulaan mitalit. Pikkualtaassa ”kisanneet” saivat kaikki kul-taisen mitalin. Vuonna 2011 kiertopalkinnon saajat olivat:

Seuran paras urheilija: Lauri Hartikainen
Paras nuori uimari: Lauri Hartikainen
Paras tyttö-/ naisuimari: Ilona Rämä
Voittajapatsas: Timmi Tuutti
Eino Mannisen Paras rintauimari: Ilona Rämä
Mika Hännisen Vuoden molskija: Anna-Maria Peltola
Eino Hintsasen hikipää-lautanen: Sara Sohlman
Vuoden Polskija: Rosa ja Karoliina Pakkanen
Vuoden Tsemppari: Veera Penttilä
Nuori ja Lupaava: Sasa Seppälä
Aktiivisuuspokaali: Teemu Vallgren
Teräspoika: Sasa Seppälä
Teräsjunnutyttö: Anna-Maria Peltola
Teräsjunnupoika: Aleksi Moilanen
Terästyttö: Ilona Rämä
Teräsmies: Lauri Hartikainen
Tunnustuspalkinnot: Aada Kauppila
Jenna Turtiainen
Anton Korpela
Aaro Saharinen
Ville Lääti
Toni Gougappi
Roope Pakkanen
Joonas Kurvinen
Mikko Eronen

Keväänkelluja-kiertopalkinto: Sasa Seppälä

Lisäksi Kevätriehan yhteydessä jaettiin kolme tunnustuspalkintoa.

2. Jäsenasiat

Seuralla oli jäseniä vuoden lopussa 268 henkeä. Jäsenrekisterin mukaan jäsenistön jakauma oli seu-raavanlainen:
POJAT: 117 MIEHET: 16
TYTÖT: 121 NAISET: 14
               238                 30

Seuran jäsenmaksun suuruus oli 50 euroa / kausi. Sisaralennusta annettiin 25 euroa eli jäsenmaksu oli tällöin 25 euroa. Jäsenmaksu perittiin kahdesti vuodessa erikseen syys- ja kevätkaudelta. Kilpauintiryhmään kuuluvien jäsenmaksu oli myös 50 euroa / kausi. Kilpauimarit maksavat seuralle valmennusmaksua, jonka suuruus riippuu harjoitusmäärästä 20-35 euroa (keväällä) ja 25-40€ (syksyllä). Valmennusmaksua perittiin 11. kuukaudelta vuodessa, pois lukien heinäkuu.
Mikko Lyytikäisen harjoitusryhmän uimarien jäsenmaksu oli 80€ / kausi (syksyllä). Tähän sisältyi ohjatut harjoitukset kahdesti viikossa, torstaisin ja lauantaisin. Tähän siirryttiin sen johdosta, että kuukausittaisia valmennusmaksuja kyseisen ryhmän uimareilta ei tilille juuri tullut.
Kannattajajäsenten maksu oli 25 euroa.

3. Johtokunta ja tilintarkastajat

Puheenjohtaja Santtu Pärssinen
Varapuheenjohtaja Manne Kauta
Sihteeri ja jäsenasiainhoitaja Anne Arvilommi
Jäsen Reijo Makkonen
Jäsen Topi Pekkanen
Varajäsen Anu Vainio-Kylmälä
Varajäsen Hanne Jääskeläinen

Tilintarkastajat: Elina Harjama ja Päivi Hurtta
Varatilintarkastajat: Tarja Schneider ja Sisko Pesu

Havesport johtokunta Santtu Pärssinen (vara Topi Pekkanen)

3. Harjoitukset

Seuran harjoitusvuorot noudattivat tuttua kaavaa vuonna 2011:

Maanantai klo 17.00-19.00 kilpauimarit

Torstai klo 17.45-19.45 pikkuallasryhmät ja harrastelijat
- klo 17.45-18.45 1.ryhmä isossa sekä pienessä altaassa
- klo 18.45-19.45 2. ryhmä isossa sekä pienessä altaassa


Lauantai klo 10.30-12.00 kilpauimarit ja pikkuallasryhmät
- 1. pikkuallasryhmä klo 10.30-11.15
- 2. pikkuallasryhmä klo 11.15-12.00

Sunnuntai klo 10.30-11.30 harrastelijat ja pikkuallasryhmä
klo 11.30-12.30 pikkuallasryhmä
klo 17.30-19.30 kilpauimarit

Yllä mainittujen aikojen lisäksi seuran kilpauimarit ovat harjoitelleet yleisövuorojen aikana Hami-nan Uimahallin nelosradalla. Näitä harjoituksia on päivittäin.
Vanhimmat uimarit käyvät uimassa myös aamuisin kerran viikossa. Kilpauimareista Lauri Harti-kainen, Timmi Tuutti (keväällä) ja Sara Sohlman (syksyllä) ovat mukana Haminan lukion urheilija-koulutuksessa. Tämän myötä uimarit ovat pystyneet harjoittelemaan kolmesti viikossa aamuisin klo 8-10 välisenä aikana. (tiistai-, keskiviikko-, ja perjantaiaamut). Aamuharjoitukset uimarit hoitavat omineen annettujen ohjelmien avulla.
Kilpauimareiden valmentaja oli Santtu Pärssinen. Apuvalmentajana kilpauintiryhmässä toimi Topi Pekkanen keväällä ja Timo Maasilta syksyllä. Voimaharjoitteluvalmentajana (salit) toimi Tapio Itkonen.
Mikko Lyytikäisen vetämä ryhmä harjoitteli kahdesti viikossa. Torstain lisäksi Mikon ryhmä ui myös lauantaiaamuisin. Tämän ryhmän uimarit ovat iältään 8-11-vuotiaita.

Seuralla on viikoittain 6 pikkuallasryhmää, joissa tavoitteena on oppia uimaan, niin että pärjää sit-ten isossa altaassa. Uintilajeista opetus painottuu myyrä- ja koirauintiin sekä alkeisselkään. Opetus tapahtuu erilaisten leikkien varjolla. Yhteen pikkuallasryhmään otetaan 12 lasta. Pikkualtaassa seu-ran ohjaajina toimivat:
Keväällä: Julia Puska ja Lotta Lautala (to ja la), Kirsti Halonen / Mila Puska (su)
Syksyllä: Ann-Christine Seppälä (to), Julia Puska ja Eveliina Vanhatalo (la) ja Julia Puska (su)
Keväällä Julia ja Lotta hoitivat opetuksen kahdestaan, mutta sunnuntaivuorolla paikalla on aina jompikumpi ohjaajista. Myös syksyllä lauantaisin olivat paikalla aina kummatkin ohjaajat.
Apuohjaajina varsinaisille ohjaajille toimivat
Keväällä: Sofia Puska (la) ja Jenna Pöllänen (su). Torstain pikkuallasvuoroilla apuohjaajaa ei ollut..
Syksyllä: Anni Lautala ja Jenna Pöllänen (to), Sofia Puska (la) ja Emma Lautala (su).

Isossa altaassa seuralla on 12 ryhmää eli jokaisella vuorolla yksi rata muodostaa yhden ryhmän.
Ison altaan opettaminen aloitetaan selkä- ja krooliuinnista ja näiden sujuessa mukaan astuu rintauinti. Pidemmän aikaa seurassa uineet pääsevät ainakin kokeilemaan myös perhosuintia. Myös startti-hyppyjä ja käännöksiä harjoitellaan isossa altaassa. Opetus tapahtuu pikkualtaan tavoin leikkien varjolla. Seuran tarkoituksena ei ole tehdä harrastelijoista kilpauimareita, vaan opetus pyritään tekemään niin, ettei se olisi liian rankkaa. Kilpauintiryhmään pääsee kyllä siirtymään, jos sitä vain haluaa.
Isossa altaassa ohjaajina toimivat:, Elisa Itkonen, Jenni Järvelä (kevät), Iina Salonen, Eveliina Van-hatalo, Ann-Christine Seppälä (kevät), Mikko Lyytikäinen, Sirli Koho, Ronja Kivelä, Anne-Mari Lindroos, Aleksi Simola, Minttu Simola, Pauli Haahti (syksy) ja Santtu Pärssinen. Kaikki seuran ohjaajat ovat koulutettuja tehtäväänsä.
Tarvittaessa ohjaajat ovat tuuranneet toisiaan. Mikäli joskus on sattunut niin, että poissa on ollut useampikin ohjaaja ja tuuraajia ei ole saatu, on joku ohjaajista uittanut samanaikaisesti kahta rataa. Ykkösrata ei kuitenkaan ole koskaan ilman ohjaajaa, sillä tällä radalla uivat kaikista pienimmät, pikkualtaasta siirtyneet uimarit.
Seuran ehdottomasti suosituin vuoro on torstai, jolloin altaaseen pulahtaa viikottain reilu sata lasta, sunnuntaisin seuran vuoroilla ui keskimäärin 50-60 henkeä ja lauantaisin 30-40 henkeä. Jokainen seuran harjoitusvuoro on täysi.

4. Kilpailutoiminta

Jo tuttuun tapaan seura järjesti kolmet kilpailut jäsenistölleen vuoden aikana, Karkkiuinnit huhtikuussa, Teräsmieskisat syyskuussa ja marraskuussa mestaruusuinnit. Karkkiuinnit ja Mestaruusuin-nit olivat todellisia massatapahtumia, sillä osallistujia kisoissa oli yhteensä lähes 400. Seuran peri-aatteen mukaisesti jokainen osallistuja palkitaan seuran järjestämissä kisoissa. Tämän tietävät lap-setkin ja kevään karkkiuinnit ovat monelle pikku-uimarille koko vuoden kohokohta. Uimareilla on ollut myös kannustajia seuraamassa kisasuoritusta, niin paljon, että uimahallin kävijämäärät ovat nousseet seuran kisapäivinä yli 500 hengen.
Kilpauintiryhmässä koko vuoden uivat: Timmi Tuutti(18v), Lauri Hartikainen (17v), Sara Sohlman (15v), Ilona Rämä (14v), Veera Penttilä (14v) Roope Pakkanen (14v), Sasa Seppälä (13v) ja Nesja Seppälä(11v).
Syksyllä kilpauintiryhmään liittyivät mukaan Anna-Maria Peltola (10v) ja Aleksi Moilanen (9v). Kummatkin uudet uimarit ovat uineet jo useampia vuosia seuran harrastelijaryhmissä.
Kilpauintiryhmä harjoittelee valmentajansa Santtu Pärssisen johdolla uimahallilla 3-8 kertaa viikos-sa. Vanhimmat uimarit (yli 14-vuotiaat) käyvät viikoittain kuntosalilla uintiharjoitusten lisäksi.
Huomioitavaa kuitenkin on, että kaikkiin kauden pääkilpailuihin on uimaliiton aikarajat, jotka alit-tamalla kisoihin pääsee.
Helmikuun alussa kilpailtiin Kemissä Nuorten SM-uinneissa. Pitkälle kilpailumatkalle seurasta lähtivät Timmi Tuutti ja Lauri Hartikainen. Timmi ui kisoissa 3 lajia ollen parhaimmillaan 100 selkäuinnissa 15. uudella ennätysajallaan 1.02,35. Laurin parhaaksi sijoitukseksi jäi 20.sija 400m seka-uinnissa. Itse kisoissa Lauri ui kaksi lajia.
Nuorempien uimareiden kevätkauden pääkilpailuihin Rollo-uinteihin osallistui ainoastaan Sasa Seppälä. Rollot pidettiin tänä vuonna Oulussa. Kisoissa Sasa ui kaksi matkaa parantaen kummassakin omaa ennätystään. Sijoitus hänellä uintiuran ensimmäisissä 50m altaan pääkisoissa oli molemmissa lajeissa 47.
Ikäkausimestaruusuintien karsintoihin Riihimäelle osallistui seurasta kolme uimaria: Ilona Rämä, Roope Pakkanen ja Veera Penttilä. Valtakunnallisiin finaaleihin Ouluun pääsi karsintojen perusteella 24 parasta uimaria. Kyseisestä kolmikosta finaaleihin selvisi Ilona Rämä kolmessa lajissa, 200m sekauinnissa ja 100m sekä 200m rintauinnissa. Finaalisijoitukset Ilonalla sijoittuivat 19-21 välille, joten hieman parannettavaa tuleville vuosille jäi.
Yhdistetyt nuorten SM-uinnit / SM-uinnit järjestettiin Espoonlahdessa 50m altaalla heinäkuun alussa. Kisoihin matkasi kilpauintiryhmän 2 vanhinta uimaria eli Timmi ja Lauri.
Lauri onnistui kisoissa erinomaisesti, sillä hän paransi ennätyksiään kaikilla kolmella matkalla, jot-ka hän kisoissa ui. Varsinkin 100m perhosuinnin aika 1.01,53 on kovanluokan tulos. Tällä ajalla Lauri oli 16., vaikka uikin vuotta vanhempien kanssa samassa sarjassa. Hienon sijoituksen (20,) ja ajan (2.21,79) Lauri ui myös 200m sekauinnissa. Näiden kahden nuorten sarjoissa uitujen matkojen lisäksi Lauri ui aikuisten sarjassa 50m perhosuinnin, josta irtosi ajalla 27,60 sijaluku 40.
Timmi ui kisoissa neljä matkaa, joista kaksi uitiin nuorten kisoissa ja kaksi SM-uintien puolella. Nuorten kisoissa Timmi saavutti selkäuinneissa sijoitukset 20. (200m su) ja 26. (100su). SM-uintien puolella (50vu ja 50pu) lähinnä haettiin kokemusta tuleville vuosille, joten sijoituksetkaan eivät kovin korkeiksi nousseet.
Timmi ja Lauri kävivät kokeilemassa syyskuntoaan myös GP-finaaleissa Espoonlahdessa lokakuun lopulla. Aikuisten sarjoissa uiduissa kisoissa ei suurempaa menestystä tullut, muutamaa ennätyspa-rannusta lukuun ottamatta. Poikien sijoitukset pyörivät tuloslistojen puolivälissä.
Marraskuussa kisattiin jälleen ikäkausimestaruusuintien karsinnoissa, tällä kertaa Lohjalla. Mukaan matkaan Haminasta lähti kuusi uimaria: Veera Penttilä, Ilona Rämä, Sasa Seppälä, Roope Pakka-nen, Nesja Seppälä ja Anna-Maria Peltola. Finaalipaikkaan oikeuttaviin sijoituksiin ui jälleen Ilona Rämä, joka selvisi jatkoon kahdessa lajissa, 100m ja 200m rintauinnissa. Kummassakin lajissa Ilona oli viimeinen jatkoon selvinnyt uimari (16 parasta kutsuttiin karsintojen perusteella finaaleihin), mutta finaaleissa Ilona onnistui hienosti nostamaan sijoitustaan kolmanneksitoista. Myös ennätys-ajat paranivat kummassakin lajissa. Finaalit uitiin Tampereella.
Hienoihin suorituksiin karsinoissa ylsivät myös Sasa Seppälä, Veera Penttilä ja Anna-Maria Peltola, jotka kauhoivat huomattavia ennätysparannuksia liki kaikissa uimissaan lajeissa. Kaikilta uimareilta on lupa odottaa finaalipaikkoja tulevina vuosina, jos kehitys jatkuu yhtä hyvänä.
Seuran Master-toiminta virkosi vuoden aikana, sillä keväällä Kotkassa järjestetyissä Masters-SM-uinneissa seuraa edusti kaksi uimaria: Jouni Järvinen ja Kalle Heijari.
Pääkilpailujen lisäksi kilpauintiryhmä on kilpailut noin kahdesti kuukaudessa lähiseuduilla. Vuoden aikana vierailtiin mm. Lappeenrannan, Imatran, Porvoon, Kotkan, Kouvolan, ja Espoonlahden al-taissa. Näistä kisoista on saaliina ollut useita mitaleja lähes kaikille kilpauintiryhmässä vuoden ai-kana uineille. Kilpauintiryhmän suuresta koosta johtuen jatkossa pystytään kisoissa uimaan myös viestejä.

5. Muu toiminta
Seura sai Nuorelta Suomelta anomuksensa perusteella 4000€ stipendin toimintansa kehittämiseen toukokuussa.
Kilpauimarit leireilivät tammikuussa, huhtikuussa ja lokakuussa Vierumäellä. Tammikuun Vieru-mäen leiri oli haminalaisten oma, mutta muut leiri toteutettiin yhteistyössä Lappeenrannan Uima-reiden kanssa.
Kilpauimari Lauri Hartikainen leireili Callealassa Espanjassa 10 päivän ajan touko-kesäkuussa yhdessä Lappeenrannan ja Imatran uimareiden kanssa.
Haminan Energia muisti seuraa keväällä stipendillä.(400€)
Kevätkauden päätteeksi ja ennen syyskauden alkua ohjaajille järjestettiin palaveri, jossa käytiin menneen / tulevan kauden tapahtumia. Seura tarjosi palaverien yhteydessä ruuat ohjaajilleen.
Seuran järjestämässä Kevätriehassa toukokuussa oli paikalla reilusti yli sata seuralaista vanhempi-neen.
Syyskuussa Ann-Christine Seppälä osallistui Lasten uinnin perusteet-ohjaajakurssille Tampereella Varalan urheiluopistolla. Seura maksoi ”Anskun” kurssikulut.
Seura muisti Summan Kisatovereita rahalahjalla seuran täyttäessä 100 vuotta.
Santtu Pärssinen toimi HaVe-Sport seurayhtymän puheenjohtajana.
Taloutta parannettiin myymällä SLU:n joulukalentereita (800kpl) ennen joulua. Kalentereiden myynnissä olivat apuna Pappilansalmen koulun 9-luokkalaiset Yrittäjyyskasvatuksen oppilaat. Op-pilaat myivät kalentereita S-marketin aulassa kolmena päivänä. Oppilaille, kuten muillekin myyjil-le, maksettiin 70sentin myyntipalkkio yhdestä myydystä kalenterista.
Pikkujoulut joulukuussa kokosivat runsaasti seuran väkeä yhteen.
Seura osti uuden sekuntikellon valmentajiensa käyttöön.
Joulun alla seura muisti uimahallin henkilökuntaa joulutervehdyksellä.
Seuran kotisivuille päivitettiin ajankohtaisia seurauutisia. Sivujen päivityksestä vastasi Katri Kotasaari. Kotisivujen osoite on www.haminanuimaseura.fi

6. Lopuksi
Kaupunginvaltuuston joulukuussa 2010 tekemä päätös uimahallin rakentamisesta koulukortteliin ei edennyt toimintavuonna yhtään. Päätöksestä valitettiin ja keväällä hotellioperaattoriksi lupautunut Primehotels vetäytyi hankkeesta. Kaupungin virkamiehet yrittivät löytää tilalle uuden operaattorin, mutta sitä ei kuitenkaan löytynyt. Siitä on kuitenkin pidetty kiinni koko ajan, että uimahallin paikka on juuri koulukortteli. Toivottavasti vuoden 2012 aikana asia saadaan jollakin tavalla taas liikkeelle. Nykyinen uimahalli ei tule ilman täydellistä remonttia enää montaa vuotta haminalaisuimareita palvelemaan
Uuden uimahallin myötä seuran toiminta tulee taatusti muuttumaan, mutta millä tavoin jää vielä nähtäväksi. Vaikka nykyinen uimahalli on aikansa elänyt, niin seuratoiminnan kannalta hallissa on todella paljon hyvääkin. Ilmaiset harjoitusvuorot alle 18-vuotiaille, halli seuran vuoroilla koko ajan täysin seuran käytössä, kilpauimareiden harjoittelu onnistuu joustavasti yleisövuorojen aikana jne. Erityiskiitoksen tästä ansaitsee myös hallin henkilökunta, jotka ovat aina valmiita auttamaan niin seuralaisia kuin toimihenkilöitäkin.
Suurkiitokset heille, kuten myös kaikille muille seuran toiminnassa vuonna 2011 olleille!