« Maaliskuu 2023 »
Ma Ti Ke To Pe La Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

HAMINAN UIMASEURAN TOIMINTAKERTOMUS 2010


Haminan Uimaseuran perustoiminta jatkui vuonna 2010 vastaavanlaisena kuin aikaisempinakin vuosina. Syksyllä ilmoittautumisen yhteydessä seura täyttyi jälleen. Ilmoittautumiset isonaltaan osalta hoidettiin edellisvuoden tapaan sähköpostin välityksellä, mikä vähensi jonon pituutta uima-hallin edessä huomattavasti. Pikkuallasryhmien osalta ilmoittautuminen suoritettiin uimahallilla, sillä yhdessä pikkuallasryhmässä on jaossa paikkoja sen verran vähän, että sähköpostitse ei näihin ryhmiin pystytä ilmoittautumisia vastaanottamaan.
Muutama paikka jäi jopa vapaaksi pikkualtaaseen varsinaisten ilmoittautumiskertojen jälkeen, mutta sanan kiiriessä, nämäkin paikat täyttyivät pikaisesti.
Ohjaajapuolella seuralla menee paremmin kuin koskaan, sillä ohjaajia seuralla on tällä hetkellä liki 20. Ohjaajien suuri määrä näkyy myös siinä, että toisilla radoilla ryhmän uittamisesta vastaa kaksi ohjaajaa. Tämä tekee harjoitustapahtuman selvästi turvallisemmaksi. Samoin aikaisempina vuosina pienenä ongelmana ollutta sijaispulaa ei ole nyt ollut. Ohjaajia on aina ollut hallilla vähintään 1 / rata. Toivottavasti tämä tilanne pysyy myös jatkossa.
Haminan Uimaseura kiittää kaikkia seuran toiminnassa jollakin tavalla mukana olleita, ilman teitä ei olisi seuraakaan.

1. Kausi 2010
Pikkujouluja seura vietti joulukuun puolessa välissä Pappilansalmen koululla. Koulun Sali ja käytä-vät täyttyivätkin jälleen uimareista perheineen, joita oli saapunut paikalle liki 300 henkeä. Tilaisuu-den aluksi on juoma - ja pullatarjoilu lapsille ja vanhemmille oli varattu kahvit. Jakelupisteitä oli kaksi, joten varsinainen ohjelma päästiin aloittamaan noin 30min tilaisuuden aloituksen jälkeen.
Kahvittelun jälkeen Haminan Teinisirkus viihdytti yleisöä kolmella esityksellään. Esityksen jälkeen jaettiin palkinnot seuran mestaruusuinneista sekä kiertopalkinnot vuoden 2010 aikana kunnostautu-neille uimareille. Jokainen mestaruusuinteihin osallistunut uimari sai kunniakirjan ja joulupussin lisäksi kolmelle parhaalle ripustettiin kaulaan mitalit.  Pikkualtaassa ”kisanneet” saivat kaikki kul-taisen mitalin. Vuonna 2010 kiertopalkinnon  saajat olivat:

Seuran paras urheilija:                      
Lauri Hartikainen

Paras nuori uimari:
Lauri Hartikainen

Paras tyttö-/ naisuimari:  
Ilona Rämä

Voittajapatsas: 
Timmi Tuutti

Eino Mannisen Paras rintauimari:
Ilona Rämä

Mika Hännisen Vuoden molskija: 
Timmi Tuutti

Eino Hintsasen hikipää-lautanen:
Tuomas Lindroos

Vuoden Polskija:
Heidi, Juho ja Niina Lappalainen

Vuoden Tsemppari:
Sara Sohlman

Nuori ja Lupaava:                               
Anna-Maria Peltola

Aktiivisuuspokaali:                             
Juuso Liikkanen

Teräspoika:                                         
Lari Pakkanen

Teräsjunnupoika:                              
Sasa Seppälä

Terästyttö:                                            
Ilona Rämä

Tunnustuspalkinnot:                         
Sini Moilanen
Elina Leppä
Veera Penttilä
Benjamin Tasa
Aaro Saharinen
Keväänkelluja-kiertopalkinto:    
Lauri Hartikainen

Lisäksi Kevätriehan yhteydessä jaettiin kolme tunnustuspalkintoa.

    
2. Jäsenasiat

Seuralla oli jäseniä vuoden lopussa 282 henkeä. Jäsenrekisterin mukaan jäsenistön jakauma oli seu-raavanlainen:
    POJAT:    125    MIEHET:      16
    TYTÖT:    132    NAISET:       11
                     255                          27
Seuran jäsenmaksun suuruus oli 45 euroa / kausi. Sisaralennusta annettiin 20 euroa eli jäsenmaksu oli tällöin 25 euroa. Jäsenmaksu perittiin kahdesti vuodessa erikseen syys- ja kevätkaudelta. Kilpa-uintiryhmään kuuluvien jäsenmaksu oli 50 euroa / kausi. Valmennusmaksun suuruus oli harjoitus-määrästä riippuen 20-35 euroa. Valmennusmaksua perittiin 11. kuukaudelta vuodessa, pois lukien heinäkuu. Kannattajajäsenten maksu oli 25 euroa.
    
3. Johtokunta ja tilintarkastajat    

Puheenjohtaja                                Santtu Pärssinen
Varapuheenjohtaja                        Manne Kauta
Sihteeri ja jäsenasiainhoitaja     Anne Arvilommi
Jäsen                                               Anu Vainio-Kylmälä
Jäsen                                               Topi Pekkanen
Varajäsen                                        Katri Kotasaari
Varajäsen                                        Hanne Jääskeläinen

Tilintarkastajat:                              Elina Harjama ja Päivi Hurtta
Varatilintarkastajat:                       Tarja Schneider ja Sisko Pesu

Havesport johtokunta                   Santtu Pärssinen (vara Manne Kauta)


3. Harjoitukset


Seuran harjoitusvuorot noudattivat tuttua kaavaa vuonna 2010:

Maanantai    klo 17.00-19.00  kilpauimarit

Torstai    klo 17.45-19.45  pikkuallasryhmät ja harrastelijat
- klo 17.45-18.45 1.ryhmä isossa sekä pienessä altaassa
- klo 18.45-19.45 2. ryhmä isossa sekä pienessä altaassa

Lauantai    klo 10.30-12.00  kilpauimarit ja pikkuallasryhmät
- 1. pikkuallasryhmä klo 10.30-11.15
- 2. pikkuallasryhmä klo 11.15-12.00    

Sunnuntai    klo 11.00-12.00 (syksyllä 10.30-11.30) harrastelijat ja pikkuallasryhmä
- klo 12.00-13.00 (syksyllä 11.30-12.30) pikkuallasryhmä
- klo 17.30-19.30  kilpauimarit

Yllä mainittujen aikojen lisäksi seuran kilpauimarit ovat harjoitelleet yleisövuorojen aikana Hami-nan Uimahallin nelosradalla. Näitä harjoituksia on päivittäin.
Vanhimmat uimarit käyvät uimassa myös aamuisin kerran viikossa. Kilpauimareista Timmi Tuutti ja Lauri Hartikainen ovat mukana Haminan lukion urheilijakoulutuksessa. Tämän myötä pojat pys-tyy harjoittelemaan kolmesti viikossa aamuisin klo 8-10 välisenä aikana. (tiistai-, keskiviikko-, ja perjantaiaamut). Aamuharjoitukset uimarit hoitavat omineen annettujen ohjelmien avulla.
Kilpauimareiden valmentaja oli Santtu Pärssinen. Apuvalmentajana kilpauintiryhmässä toimi Topi Pekkanen ja voimaharjoitteluvalmentajana (salit) Tapio Itkonen.
Mikko Lyytikäisen vetämä ryhmä aloitti syksyllä kahdesti viikossa harjoittelemisen. Torstain lisäksi Mikon ryhmä ui myös lauantaiaamuisin. Tämän ryhmän uimarit ovat iältään 9-11-vuotiaita.

Seuralla on viikoittain 6 pikkuallasryhmää, joissa tavoitteena on oppia uimaan, niin että pärjää sit-ten isossa altaassa. Uintilajeista opetus painottuu myyrä- ja koirauintiin sekä alkeisselkään. Opetus tapahtuu erilaisten leikkien varjolla. Yhteen pikkuallasryhmään otetaan 12 lasta. Pikkualtaassa seuran ohjaajina toimivat:
Keväällä: Lauramaija Vanhatalo ja Salla Kujala(to), Julia Puska ja Lotta Lautala(la) ja     Mila Puska(su)
Syksyllä: Lotta Lautala ja Julia Puska ( to ja la) sekä Kirsti Halonen ja Mila Puska (su)
    
Lotta ja Julia hoitavat opetuksen kahdestaan, mutta sunnuntaivuorolla paikalla on aina jompikumpi ohjaajista.
Apuohjaajina varsinaisille ohjaajille toimivat Jenna Pöllänen (su) ja Sofia Puska (la). Torstain pik-kuallasvuoroilla apuohjaajaa ei ollut..

Isossa altaassa seuralla on 12 ryhmää eli jokaisella vuorolla yksi rata muodostaa yhden ryhmän.
Ison altaan opettaminen aloitetaan selkä- ja krooliuinnista ja näiden sujuessa mukaan astuu rinta-uinti. Pidemmän aikaa seurassa uineet pääsevät ainakin kokeilemaan myös perhosuintia.  Myös starttihyppyjä ja käännöksiä harjoitellaan isossa altaassa. Opetus tapahtuu pikkualtaan tavoin leikki-en varjolla. Seuran tarkoituksena ei ole tehdä harrastelijoista kilpauimareita, vaan opetus pyritään tekemään niin, ettei se olisi liian rankkaa.
Isossa altaassa ohjaajina toimivat: Vanja Baulin(kevät), Elisa Itkonen, Jenni Järvelä , Iina Salonen, Eveliina Vanhatalo, Ann-Christine Seppälä, Mikko Lyytikäinen, Sirli Koho, Ronja Kivelä, Anne-Mari Lindroos, Aleksi Simola, Minttu Simola (syksy) ja Santtu Pärssinen. Kaikki seuran ohjaajat ovat koulutettuja tehtäväänsä.
Tarvittaessa ohjaajat ovat tuuranneet toisiaan. Mikäli joskus on sattunut niin, että poissa on ollut useampikin ohjaaja ja tuuraajia ei ole saatu, on joku ohjaajista uittanut samanaikaisesti kahta rataa. Ykkösrata ei kuitenkaan ole koskaan ilman ohjaajaa, sillä tällä radalla uivat kaikista pienimmät, pikkualtaasta siirtyneet uimarit.
Seuran ehdottomasti suosituin vuoro on torstai, jolloin altaaseen pulahtaa viikottain noin 120 lasta, sunnuntaisin seuran vuoroilla ui keskimäärin 50-60 henkeä ja lauantaisin 20-30 henkeä. Jokainen seuran harjoitusvuoro on täysi.

4. Kilpailutoiminta

Jo tuttuun tapaan seura järjesti kolmet kilpailut jäsenistölleen vuoden aikana, Karkkiuinnit huhti-kuussa, Teräsmieskisat syyskuussa ja Marraskuussa mestaruusuinnit. Karkkiuinnit ja Mesta-ruusuinnit olivat todellisia massatapahtumia, sillä osallistujia kisoissa oli yhteensä jo lähes 400. Seuran periaatteen mukaisesti jokainen osallistuja palkitaan seuran järjestämissä kisoissa. Tämän tietävät lapsetkin ja kevään karkkiuinnit ovat monelle pikku-uimarille koko vuoden kohokohta.  Uimareilla on ollut myös kannustajia seuraamassa kisasuoritusta, niin paljon, että uimahallin kävi-jämäärät ovat nousseet seuran kisapäivinä yli 500 hengen.
Seuran kilpauintiryhmä koki vuoden aikana paljon muutoksia, sillä ryhmästä lopettivat  keväällä Sami Kotasaari, Joonas Rantala ja Samu Paronen. Kesän pääkisojen jälkeen ”uikkarit naulaan” laittoi Teemu Kotasaari ja vielä syyskuussa juuri ennen varsinaisen uintikauden aloitusta Tuomas Lindroos.
Uusina ryhmään liittyivät syksyllä Veera Penttilä (13v), Sara Sohlman (15v) ja Sasa Seppälä (12v). Kaikki uudet kilpauimarit uivat seurassa aikaisemmin harrastelijavuoroilla.
Lisäksi seuran kilpauintiryhmässä uinut Ida Heijari vaihtoi seurakseen Kotkan Vesi-Veikot.
Koko vuoden Haminan kilpauintiryhmässä uineet uimarit olivat: Timmi Tuutti(17v),  Lauri Harti-kainen (16v), Ilona Rämä (13v) sekä Roope Pakkanen (13v) Ryhmä harjoittelee valmentajansa Santtu Pärssisen johdolla uimahallilla 3-8 kertaa viikossa. Vanhimmat uimarit (yli 14-vuotiaat) käyvät viikoittain kuntosalilla uintiharjoitusten lisäksi.
Seuran kauden parhaista pääkisasijoituksista vastasi Lauri Hartikainen, joka sijoittui heinäkuun alussa Kotkassa järjestetyissä Ikäkausimestaruusuinneissa (13-16-vuotiaiden pääkilpailut) hienosti kuudenneksi 200m perhosuinnissa. Pistesija irtosi myös 400m sekauinnissa, jossa Lauri oli seitse-mäs.
15 parhaan joukkoon Kotkan IKM-kisoissa ui itsensä myös Ilona Rämä, joka sijoittui 100m rinta-uinnissa neljänneksitoista uudella komealla ennätysajalla.
Kolmas seuran edustaja Kotkassa oli Tuomas Lindroos, joka paranteli kisoissa mukavasti ennätys-aikaansa 200m sekauinnissa, ollen tuloksissa 28.
Joulukuussa uituihin lyhyen radan ikäkausimestaruusuintien finaaleihin Hämeenlinnan selvisivät Lauri Hartikainen ja Ilona Rämä, kummatkin kahdessa lajissa. Laurin finaalilajit olivat 200m per-hosuinti sekä 400sekauinti. Ilonan lajit taasen olivat 100m ja 200m  rintauinnit. Finaaleihin selvisi 16 parasta uimaria aluekarsintojen perusteella. Aluekarsinnat uitiin haminalaisuimarien osalta Rii-himäellä. Näihin kisoihin osallistuttiin koko kilpauintiryhmän voimin.
Sekä Lauri että Ilona onnistuivat kisoissa nostamaan sijoituksiaan aluekarsintoihin nähden, sillä Lauri oli finaaleissa perhosessa jälleen pistesijoilla eli 8. ”Sekarissa” Lauri ylsi 13. sijaan.
Ilonan 100m rintauinti aika Hämeenlinnassa oikeutti 13. sijaan. 200m rintauinnissa Ilonan kohtalo-na oli hylkäys, johtuen vilppilähdöstä.
Nuorten lyhyen radan SM-uinteihin Vaasassa tammikuun lopussa osallistui Timmi Tuutti ja Lauri Hartikainen. Tuloksellisesti kisat olivat tyydyttävät, sillä Timmi oli päälajissaan selkäuinnissa sijoilla 21(200m) ja 23 (100m). Huomattavaa on, että Timmi ui samassa sarjassa vuotta vanhempien kanssa. Kokoemusta kisoista hakemassa ollut Lauri sijoittui parhaimmillaan 26. 200m perhosuinnissa.
Kesällä Nuoren SM-uinnit uitiin yhdessä aikuisten SM-uintien kanssa. Haminasta kisoihin osallistui ainoastaan Timmi Tuutti. Timmi sijoitukset paranivat hienosti talven kisoihin verrattuna, sillä mo-lemmilla selkäuintimatkoilla poika sijoittui 20 parhaan joukkoon, ollen sadalla metrillä 19. ja kah-dellasadalla metrillä 18.
Kaikkien nuorempien uimareiden kesän pääkilpailut eli Rollo-uinnit uitiin tänä vuonna Kuopiossa. Haminalaisuimarien mainetta kisoissa pitivät yllä Roope Pakkanen ja Teemu Kotasaari. Sijoituksellisesti kisat eivät kuitenkaan kovinkaan hyvin menneet, sillä paras sijoitus kisoista oli 28. Tämä tuli Teemulle 50metrin perhosuinnista. Roopen paras sijoitus kisoissa oli 32. 100m selkäuinnista.
Huomioitavaa kuitenkin on, että kaikkiin kauden pääkilpailuihin on uimaliiton aikarajat, jotka alit-tamalla kisoihin pääsee.
Pääkilpailujen lisäksi kilpauintiryhmä on kilpailut noin kahdesti kuukaudessa lähiseuduilla. Vuoden aikana vierailtiin mm. Lappeenrannan, Imatran, Porvoon, Kotkan, Kouvolan, ja Espoonlahden al-taissa. Näistä kisoista on saaliina ollut useita mitaleja lähes kaikille kilpauintiryhmässä vuoden aikana uineille.


5. Muu toiminta

Pikkujoulut joulukuussa kokosivat runsaasti seuran väkeä yhteen.
Kilpauimarit leireilivät tammikuussa Vierumäellä ja kesäkuussa Espanjassa. Vierumäen leiri oli haminalaisten oma, mutta Espanjan leiri toteutettiin yhteistyössä Lappeenrannan Uimareiden ja Imatran Uimareiden kanssa.
Seuran järjestämässä Kevätriehassa toukokuussa oli paikalla reilusti yli sata seuralaista vanhempi-neen.
Syyskuussa  Julia Puska ja Lotta Lautala osallistuivat Vesipeuhula-ohjaajakurssille Tampereella Varalan urheiluopistolla. Minttu Simola suoritti samana viikonloppuna Vesiralli ohjaajatutkinnon samassa paikassa. Seura maksoi osallistujien kaikki kulut.
Kevätkauden päätteeksi ja ennen syyskauden alkua ohjaajille järjestettiin palaveri, jossa käytiin menneen / tulevan kauden tapahtumia. Seura tarjosi palaverien yhteydessä ruuat ohjaajilleen.
Keväällä seura tilasi verkkareita / collegeasuja jäsenistölleen. Pukuja myytiin yhteensä 77. Seuran tuki yhtä pukua kohden oli 10€. Tämä tuki + painatuskulut katettiin asuihin tulleilla mainoksilla. Sponsoreita puvussa olivat: Maalaustoimi M. Kauta, Rakennusliike Kalevi Suntio, Osuuspankki, Värisilma, Kalustetalo Strömberg,  Haminan Vanharauta sekä Finlotto.
Santtu Pärssinen toimi HaVe-Sport seurayhtymän puheenjohtajana maaliskuusta lähtien.
Taloutta parannettiin myymällä SLU:n joulukalentereita ennen joulua.
Haminan Energia muisti seuraa stipendillä.(500€)
Seura osti ”Urheilijan ravitsemus” teoksen ohjaajiensa ja valmentajiensa käyttöön.
Seura sai vuoden aikana nettisivut avatuksi. Sivujen osoite on www.haminanuimaseura.fi
Suomen Uimaliiton toiminnanjohtaja Mikko Sainio ja Suomen Uima- ja hengenpelastusliiton olo-suhdetoimikunnan puheenjohtaja Ilpo Johansson vierailivat Haminassa joulukuun alussa kaupun-ginhallituksen kokouksessa kertomassa ideoita ym. vastaavia asioita, joita kaupungin kannattaisi ottaa huomioon uuden uimahallin suunnittelussa. Tilaisuudessa oli mukana myös seuran puheen-johtaja, joka esitteli kaupunginhallituksen jäsenille seuran toimintaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Seura tarjosi miehille ennen hallituksen kokousta kahvit Huovilan kahvilassa.
Joulun alla seura muisti uimahallin henkilökuntaa joulutervehdyksellä.


6. Lopuksi

Haminan kaupungin valtuusto teki joulukuussa päätöksen, että uusi uimahalli rakennetaan koulu-korttelin yhteyteen aivan ydinkeskustaan hotellin yhteyteen. Tämän päätöksen myötä Hamina tulee saamaan suuremman uimahallin ja sen myötä myös uinnin harrastamisen pitäisi parantua huomatta-vasti. Uuden hallin tulisi valmistua vuoden 2012 loppuun mennessä ja siinä tulisi olemaan kuusira-tainen 25m allas. Tämän lisäksi allastiloista löytyisi monitoimiallas, kylmäallas sekä lasten allas.
Aika näyttää, miten hotellin yhteydessä toimiva halli muuttaa seuran toimintaa. Toivottavasti ei kovinkaan paljoa, sillä olisi todella sääli, että kauan odotettu suurempi uimahalli olisikin Uimaseu-ran toimintaa vaikeuttava. Uskotaan kuitenkin, että uuden hallin myötä seura pystyy ottamaan lisää innokkaita uimareita mukaan toimintaansa.