Vuosi 2009 oli seuran juhlavuosi, sillä seura täytti kunniakkaat 100 vuotta. Pääjuhlaa vietettiin 3.10. Haminan työväentalolla reilun sadan kutsuvieraan kanssa. Juhlavuoden kunniaksi seura järjesti myös elokuun lopussa Haminan uimahallilla ”Päivän altailla”, jolloin haminalaisilla oli mahdollisuus päästä tutustumaan erilaisiin vesiliikuntamuotoihin. Päivän ohjelmassa oli mm. tekniikkaopetusta, vesijuoksua ja – jumppaa. Pikkualtaassa oli koko päivän ajan ohjattua toimintaa lapsille.
Seura oli juhlavuotensa myötä esillä kiitettävästi paikkakunnalla ilmestyvissä lehdissä, joten sen myötä toimintamme tuli monille tutuksi. 100-vuotisjuhlien suunnittelusta vastasi erillinen juhlatoimikunta.
Juhlahumusta huolimatta seuran perustoiminta jatkui vastaavanlaisena kuin aikaisempinakin vuosina. Syksyllä ilmoittautumisen yhteydessä seura täyttyi jälleen viimeistä paikkaa myöten. Ilmoittautumiset hoidettiin edellisvuoden tapaan isoon altaaseen sähköpostin välityksellä, mikä vähensi jonon pituutta uimahallin edessä huomattavasti. Pikkuallasryhmien osalta ilmoittautuminen suoritettiin uimahallilla, sillä yhdessä pikkuallasryhmässä on jaossa paikkoja sen verran vähän, että sähköpostitse ei näihin ryhmiin pystytä ilmoittautumisia vastaanottamaan.
Seura järjesti myös syyskuun alussa Haminassa Vesiralli-ohjaajakurssin, jonka kautta seura sai 13 uutta ohjaajaa. Tätä voidaan pitää todella loistavana asiana seuran tulevaisuutta ajatellen.
Kaiken kaikkiaan vuosi 2009 oli varsin toimintatäyteinen vuosi. Seuran johtokunta + juhlatoimikunta joutuivat uhraamaan vapaa-aikaansa seuran eteen selvästi normaalia vuotta enemmän. Kaikesta kuitenkin selvittiin kunnialla ja seura sai tyylikkäät 100-vuotisjuhlat. Erityisen suuret kiitokset ansaitsevat kaikki juhlatoimikunnan jäsenet, mutta kiitokset kaikille muillekin vuonna 2009 seuran toiminnassa mukana olleille.
1. Kausi 2009
Pikkujouluja seura vietti joulukuun puolessa välissä Pappilansalmen koululla. Koulun Sali ja käytävät täyttyivätkin jälleen uimareista perheineen, joita oli saapunut paikalle liki 300 henkeä. Tilaisuuden aluksi on juoma – ja pullatarjoilu lapsille ja vanhemmille oli varattu kahvit. Jakelupisteitä oli kaksi, joten varsinainen ohjelma päästiin aloittamaan noin 30min tilaisuuden aloituksen jälkeen.
Kahvittelun jälkeen Uppo Outo ja Kumiankat viihdyttivät yleisöä puolen tunnin ajan. Esityksen jälkeen jaettiin palkinnot seuran mestaruusuinneista sekä kiertopalkinnot vuoden 2009 aikana kunnostautuneille uimareille. Jokainen mestaruusuinteihin osallistunut uimari sai kunniakirjan ja joulupussin lisäksi kolmelle parhaalle ripustettiin kaulaan mitalit. Pikkualtaassa ”kisanneet” saivat kaikki kultaisen mitalin. Juhlavuoden kunniaksi seura jakoi joulupussit myös pikkujoulussa paikalla olleille jäsenilleen, vaikka he eivät mestaruusuinteihin olisikaan osallistuneet. Vuonna 2009 kiertopalkinnon saajat olivat:
Seuran paras urheilija:
Lauri Hartikainen
Paras nuori uimari:
Timmi Tuutti
Paras tyttö-/ naisuimari:
Ilona Rämä
Voittajapatsas:
Roope Pakkanen
Eino Mannisen Paras rintauimari:
Ilona Rämä
Mika Hännisen Vuoden molskija:
Sami Kotasaari
Eino Hintsasen hikipää-lautanen:
Tuomas Lindroos
Vuoden Poskija:
Aaro ja Eeli Leppänen
Vuoden Tsemppari:
Venla Rantala
Nuori ja Lupaava:
Teemu Kotasaari
Aktiivisuuspokaali:
Aku ja Atte Repo
Teräspoika:
Lauri Hartikainen
Teräsjunnupoika:
Teemu Kotasaari
Terästyttö:
Johanna Stenberg
Teräsjunnutyttö:
Ilona Rämä
Tunnustuspalkinnot:
Eerika Marttila
Chalisa Linkki
Veera Penttilä
Janne Niskanen
Jesse Hasu
Juho Lappalainen
Samu Paronen
Joonas Kurvinen
Tommi Ström
Keväänkelluja-kiertopalkinto:
Ilona Rämä
Vuoden tsemppari-kiertopalkinon seura sai 100-vuotislahjaksi Kouvolan Uimareilta.
Nuori ja lupaava-kiertopalkinnon seuralle lahjoitti seuran entinen huippu-uimari Tea Lindberg.
2. Jäsenasiat
Seuralla oli jäseniä vuoden lopussa 277 henkeä. Jäsenrekisterin mukaan jäsenistön jakauma oli seuraavanlainen:
POJAT: 118 MIEHET: 14
TYTÖT: 134 NAISET: 11
252 25
Seuran jäsenmaksun suuruus oli 40 euroa / kausi. Sisaralennusta annettiin 15 euroa eli jäsenmaksu oli tällöin 25 euroa. Jäsenmaksu perittiin kahdesti vuodessa erikseen syys- ja kevätkaudelta. Kilpauintiryhmään kuuluvien jäsenmaksu oli 50 euroa / kausi. Valmennusmaksun suuruus oli harjoitusmäärästä riippuen 20-35 euroa. Valmennusmaksua perittiin 11. kuukaudelta vuodessa, pois lukien heinäkuu. Kannattajajäsenten maksu oli 20 euroa.
3. Johtokunta ja tilintarkastajat
Puheenjohtaja
Santtu Pärssinen
Varapuheenjohtaja
Manne Kauta
Sihteeri ja jäsenasiainhoitaja
Anne Arvilommi
Jäsen
Anu Vainio-Kylmälä
Jäsen
Hanne Jääskeläinen
Varajäsen
Tapio Itkonen
Katri Kotasaari
Tilintarkastajat:
Elina Harjama ja Päivi Hurtta
Varatilintarkastajat:
Tarja Schneider ja Sisko Pesu
Havesport johtokunta
Santtu Pärssinen ( vara Manne Kauta)
4. Harjoitukset
Seuran harjoitusvuorot olivat vuonna 2009 seuraavanlaiset:
Maanantai klo 17.00-19.00 kilpauimarit
Torstai klo 17.45-19.45 pikkuallasryhmät ja harrastelijat
- klo 17.45-18.45 1.ryhmä isossa sekä pienessä altaassa
- klo 18.45-19.45 2. ryhmä isossa sekä pienessä altaassa
Lauantai klo 10.30-12.00 kilpauimarit ja pikkuallasryhmät
- 1. pikkuallasryhmä klo 10.30-11.15
- 2. pikkuallasryhmä klo 11.15-12.00
Sunnuntai klo 11.00-12.00 harrastelijat ja pikkuallasryhmä
- klo 12.00-13.00 pikkuallasryhmä
- klo 17.30-19.30 kilpauimarit
Yllä mainittujen aikojen lisäksi seuran kilpauimarit ovat harjoitelleet yleisövuorojen aikana Haminan Uimahallin nelosradalla. Näitä harjoituksia on päivittäin.
Vanhimmat uimarit käyvät uimassa myös aamuisin kerran viikossa. Kilpauimareista Timmi Tuutti on mukana Haminan lukion urheilijakoulutuksessa. Tämän myötä Timmi pystyy harjoittelemaan kolmesti viikossa aamuisin klo 8-10 välisenä aikana. (tiistai-, keskiviikko-, ja perjantaiaamut). Aamuharjoitukset uimarit hoitavat omineen annettujen ohjelmien avulla.
Kilpauimareiden valmentaja oli Santtu Pärssinen. Apuvalmentajana kilpauintiryhmässä toimi Topi Pekkanen ja voimaharjoitteluvalmentajana (salit) Tapio Itkonen.
Seuralla on viikoittain 6 pikkuallasryhmää, joissa tavoitteena on oppia uimaan, niin että pärjää sitten isossa altaassa. Uintilajeista opetus painottuu myyrä- ja koirauintiin sekä alkeisselkään. Opetus tapahtuu erilaisten leikkien varjolla. Yhteen pikkuallasryhmään otetaan 12 lasta. Pikkualtaassa seuran ohjaajina toimivat:
Keväällä: Mila Puska (to), Sirli Koho (la) ja Lauramaija Vanhatalo(su)
Syksyllä: Lauramaija Vanhatalo ja Salla Kujala(to), Julia Puska ja Lotta Lautala(la) ja Mila Puska(su)
Milan sunnuntairyhmissä syksyllä apuohjaajana toimi Jenna Pöllänen. Muilla pikkuallasvuoroilla ei apuohjaajia tarvittu, sillä varsinaisia ohjaajia oli kaksi.
Isossa altaassa seuralla on 12 ryhmää eli jokaisella vuorolla yksi rata muodostaa yhden ryhmän.
Ison altaan opettaminen aloitetaan selkä- ja krooliuinnista ja näiden sujuessa mukaan astuu rintauinti. Pidemmän aikaa seurassa uineet pääsevät ainakin kokeilemaan myös perhosuintia. Myös starttihyppyjä ja käännöksiä harjoitellaan isossa altaassa. Opetus tapahtuu pikkualtaan tavoin leikkien varjolla. Seuran tarkoituksena ei ole tehdä harrastelijoista kilpauimareita, vaan opetus pyritään tekemään niin, ettei se olisi liian rankkaa.
Isossa altaassa ohjaajina toimivat: Vanja Baulin, Kirsi Kaukiainen, Elisa Itkonen, Jenni Järvelä , Iina Salonen, Eveliina Vanhatalo, Ann-Christine Seppälä, Mikko Lyytikäinen, Sirli Koho, Lauramaija Vanhatalo, Riina Kivelä, Ronja Kivelä, Anne-Mari Lindroos, Aleksi Simola ja Santtu Pärssinen. Kaikki seuran ohjaajat ovat koulutettuja tehtäväänsä.
Tarvittaessa ohjaajat ovat tuuranneet toisiaan. Mikäli joskus on sattunut niin, että poissa on ollut useampikin ohjaaja ja tuuraajia ei ole saatu, on joku ohjaajista uittanut samanaikaisesti kahta rataa. Ykkösrata ei kuitenkaan ole koskaan ilman ohjaajaa, sillä tällä radalla uivat kaikista pienimmät, pikkualtaasta siirtyneet uimarit.
Seuran ehdottomasti suosituin vuoro on torstai, jolloin altaaseen pulahtaa viikottain noin 120 lasta, sunnuntaisin seuran vuoroilla ui keskimäärin 50-60 henkeä ja lauantaisin 20-30 henkeä. Jokainen seuran harjoitusvuoro on täysi.
5. Kilpailutoiminta
Jo tuttuun tapaan seura järjesti kolmet kilpailut jäsenistölleen vuoden aikana, Karkkiuinnit huhtikuussa, Teräsmieskisat syyskuussa ja Marraskuussa mestaruusuinnit. Karkkiuinnit ja Mestaruusuinnit olivat todellisia massatapahtumia, sillä osallistujia kisoissa oli yhteensä jo lähes 400. Seuran periaatteen mukaisesti jokainen osallistuja palkitaan seuran järjestämissä kisoissa. Tämän tietävät lapsetkin ja kevään karkkiuinnit ovat monelle pikku-uimarille koko vuoden kohokohta. Uimareilla on ollut myös kannustajia seuraamassa kisasuoritusta, niin paljon, että uimahallin kävijämäärät ovat nousseet seuran kisapäivinä yli 500 hengen.
Seuran kilpauintiryhmään kuului vuoden aikana kymmenen uimaria, uusina mukaan liittyi tammikuussa Iida Heijari (10v) ja maaliskuussa Joonas Rantala (14v). Uudet kilpauimarit uivat seurassa aikaisemmin harrastelijavuoroilla. Kilpauintiryhmästä poistui vuoden aikana kaksi uimaria Joonas Sipari tammikuussa ja Ville Savolainen heinäkuussa. Molemmat kuitenkin jatkoivat uintiuraansa Kotkan Vesi-Veikkoissa.
Haminan kilpauintiryhmän uimarit vuoden 2009 aikana olivat: Timmi Tuutti(16v), Sami Kotasaari (15v), Lauri Hartikainen (15v), Tuomas Lindroos (15v), Samu Paronen (15v), Ilona Rämä (12v), Roope Pakkanen (12v), Teemu Kotasaari (11v). Ryhmä harjoittelee valmentajansa Santtu Pärssisen johdolla uimahallilla 3-8 kertaa viikossa. Vanhimmat pojat (yli 14-vuotiaat) käyvät viikoittain kuntosalilla uintiharjoitusten lisäksi.
Vuoden 2009 parhaat pääkisasijoitukset Haminan kilpauimareilla pyörivät 9.-20. paikkeilla. Näille sijoituksille ylsivät seurasta viisi uimaria: Rollo-uinneissa Ilona Rämä ja Roope Pakkanen sekä Ikäkausimestaruusuinneissa: Lauri Hartikainen, Timmi Tuutti ja Sami Kotasaari.
Kesän Rollo-uinnit kisattiin Jyväskylän 50m altaalla. Haminalaisittain parhaan sijoituksen näissä kisoissa kauhoi Roope Pakkanen, joka sijoittui 100 selkäuinnissa 15. sijalle ajalla 1.25,39. Kahdenkymmenen parhaan joukkoon Roope ui myös 400m vapaauinnissa, ollen 19.
Kaksi Rollojen top20 sijoitusta ui myös Ilona Rämä, ollen 400m vapaauinnissa 18. ja 100m rintauinnissa 20.
Kolmantena haminalaisuimarina kisoissa mukana oli Teemu Kotasaari, jonka paras sijoitus eli 42. tuli 100m vapaauinnissa. Rollo-uinteihin pääsyyn vaaditaan aikarajan rikkominen.
14-16-vuotiaiden kesän pääkilpailut eli Ikäkausimestaruusuinnit uitiin Hyvinkään maauimalan 50m altaassa. Haminasta kisoihin oli selvinnyt neljä uimaria: Sami Kotasaari, Tuomas Lindroos, Lauri Hartikainen ja Timmi Tuutti.
Näissä kisoissa nähtiin myös koko uintivuoden parhaat haminalaissijoitukset, sillä Sami Kotasaari saavutti 400m sekauinnissa 9, sijan ajalla 5.25,89. Huonosti ei Samilla mennyt 200m vapaauintikaan, sillä siinä lajissa Sami oli 10. ajalla 2.11,83. Sijaan 13. Samin uintivauhti riitti 200m sekauinnissa.
Timmi Tuutin selkäuintisuoritus 200metrillä oikeutti hienoon 10. sijaan. Puolta lyhyemmällä matkalla Timmi oli 12.
Perhosuintiin erikoistunut Lauri Hartikainen onnistui Hyvinkään kisoissa parantelemaan hienosti ennätysaikojaan päälajissaan. Sijoituksellisesti Lauri oli 200m perhosessa 12. ja 100m perhosen sijoitus oli 15.
Syyskauden Ikäkausimestaruusuinnit käydään kahdessa osassa. Ensin uidaan karsinnat seitsemällä paikkakunnalla Suomessa. Näiden kisojen perusteella finaaleihin kutsutaan 16 parhaan ajan uinutta uimaria.
Haminasta Lappeenrannassa uitaviin finaaleihin selvisi kolme uimaria: Timmi Tuutti ja Sami Kotasaari kahdessa lajissa ja Lauri Hartikainen yhdessä.
Lähelle finaalipaikkaa karsinnoissa pääsi myös Ilona Rämä, joka sijoittui 100m selkäuinnissa sijalle 17 eli ensimmäiseksi finaaleista pudonneeksi. Myös Lauri Hartikaisen 100m perhosuinnin ja Sami Kotasaaren 200 sekauinnin ajat olivat juuri finaalien ulkopuolelle jääneitä.
Haminalaisuimarien ikäkausiuintien niin karsintoihin kuin finaaleihin valmistautumista häiritsi suuresti sairastelut, sillä peräti neljän uimarin startit jouduttiin perumaan karsinnoissa sairauden johdosta. Lisäksi Lauri Hartikainen sairastui kesken karsintoja joutuen jättämään sunnuntai-illan kisalajinsa väliin.
Parhaan sijoituksen kisoissa ui Timmi, joka sijoittui 200m selkäuinnissa kymmenenneksi ennätysajallaan 2.18,75. 100m selkäuinnissa Timmi oli 14.
Sami Kotasaaren IKM-finaalistartit 400m sekauinnissa ja 800m vapaauinnissa toivat sijoitukset 11. ja 13. Molemmissa lajeissa Sami nosti sijoitustaan alkukilpailuihin nähden.
Lauri Hartikaisen sijoitus 200m perhosessa oli 13.
Talvella järjestetyissä lyhyen radan Nuorten mestaruusuinneissa Hämeenlinnassa seurasta oli mukana Timmi Tuutti, Joonas Sipari ja Ville Savolainen, mutta suurta menestystä näistä kisoista ei tullut. Samoin kesän yhdistetyissä NSM- / SM-kisoissa Timmi piipahti altaassa uimassa yhden matkan, mutta kaksi vuotta vanhempien kanssa samassa sarjassa uineen pojan sijoitus ei noussut kovinkaan korkeaksi
Pääkilpailujen lisäksi kilpauintiryhmä on kilpailut noin kahdesti kuukaudessa lähiseuduilla. Vuoden aikana vierailtiin mm. Lappeenrannan, Imatran, Hyvinkään, Kotkan, Kouvolan, ja Espoonlahden altaissa. Mitaleja kisoista on kertynyt paljon. Positiivista on myös se, että mitaleita on tullut jokaiselle kilpauintiryhmässä uivalle henkilölle.
Toivotaan, että kilpauintiryhmän harjoitusmotivaatio säilyy myös jatkossa hyvänä, niin että jo tulevina vuosina nähtäisiin haminalaisuimari jopa mitalikorokkeella pääkisoissa.
6. Muu toiminta
Pikkujoulut joulukuussa kokosivat runsaasti seuran väkeä yhteen.
Kilpauimarit leireilivät tammikuussa, huhtikuussa ja lokakuussa Vierumäellä. Huhtikuun ja lokakuun leirit toteutettiin yhdessä Lappeenrannan Uimarien kanssa.
Vuosittain järjestettävää kevätriehaa ei järjestetty juhlavuoden takia. Vuonna 2010 kevätrieha palaa jälleen seuran ohjelmaan.
Syyskuussa (5.-6.9.) järjestettiin Haminassa Vesiralli-ohjaajakurssi, jolle osallistui peräti 13 henkeä. Kurssilla oli mukana myös yksi osallistuja Valkealan Kajosta, jota laskutettiin seuran toimesta. Kurssille osallistuneista suurin osa on tällä hetkellä mukana seuran ohjaustyössä.
Kevätkauden päätteeksi ja ennen syyskauden alkua ohjaajille järjestettiin palaveri, jossa käytiin menneen / tulevan kauden tapahtumia. Seura tarjosi palaverien yhteydessä ruuat ohjaajilleen.
Santtu Pärssinen osallistui Suomen Uimaliiton järjestämään koulutustilaisuuteen Syksyn seminaariin Vierumäellä syyskuussa.
Santtu Pärssinen toimi HaVe-Sport seurayhtymän varapuheenjohtajana.
Taloutta parannettiin myymällä SLU:n joulukalentereita ennen joulua.
Haminan Energia muisti seuraa stipendillä.(500€)
Kymenlaakson sähkö jakoi stipendin seuran kilpauintiryhmälle. (500€)
Seura teki sponsorisopimuksen Nettitiedon kanssa. Kyseinen firma suunnittelee seuralle omat nettisivut. Sivut avautuvat vuoden 2010 puolella.
Ohjaajille teetettiin T-paidat. Juhlavuoden paitaan painettiin myös jokaisen ohjaajan nimi.
Joulun alla seura muisti uimahallin henkilökuntaa joulutervehdyksellä.
7. 100-vuotisjuhlat
Haminan Uimaseura täytti toimintavuonna 100 vuotta. Pääjuhlaa vietettiin Haminan työväentalolla lauantaina 3.10. Tilaisuuteen kutsuttiin kaikki nykyiset jäsenet, entisiä kilpauimareita ja johtokunnan jäseniä, muut haminalaiset urheiluseurat, lähikaupunkien uimaseurat, kaupungin johtoa sekä muita yhteistyökumppaneita. Itse juhlaan saapui hieman yli 100 henkeä. Pääjuhlassa puhuivat seuran puheenjohtajan lisäksi olympiavoittaja Tapio Korjus sekä Haminan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Osmo Ristolainen sekä Uimaliiton puheenjohtaja Jari Räikkönen. Tilaisuuden juonsi Mari Teittinen (ent. Lammi).
Ennen varsinaisen pääjuhlan alkua tapahtui onnittelujen vastaanotto sekä kahvitus. Tyylikkäät juhlakakut seura sai lahjoituksena entiseltä huippu-uimariltaan Tea Lindbergiltä. Kahvituksen hoitivat nykyisten kilpauimareiden vanhemmat. Kahvituksen yhteydessä oli myös mahdollisuus tutustua työväentalon aulaan koottuun näyttelyyn seuran 100-vuotisesta historiasta. Onnittelujen aikana Visarallit soittivat taustalla musiikkia.
Lahjana seura sai lähinnä rahalahjoituksia, jotka ohjautuivat suoraan seuran tilille. Rahalahjojen lisäksi seura sai kaksi uutta kiertopalkintoa, viirejä ja pari uintiaiheista kirjaa.
Pääjuhlassa seura palkitsi lähinnä viimeisen 10 vuoden aikana seuran toiminnassa vahvasti mukana olleita henkilöitä ja uimareita.
Kunniapalkintojen saajat olivat:
Haminan uimahallin henkilökunta, Päivi Hurtta, Pertti Itkonen, Tarja Schneider, Tapio Itkonen, Topi Pekkanen, Uula-Matti Auren, Tuomas Pekkanen, Petteri Pousi, Timmi Tuutti
Seura muisti myös juhlatilaisuudessa pitkäaikaisia ohjaajiaan sekä juhlatilaisuudessa vapaaehtoisesti esiintynyttä HaUS-bändiä 25€ stipendillä. Lahjakorttien saajat olivat:
Mila Puska, Lauramaija Vanhatalo, Salla Kujala, Vanja Baulin, Kirsi Kaukiainen, Tuomas Lindroos, Lauri Hartikainen, Sami Kotasaari
Pääjuhlan kuten muutkin juhlavuoden tapahtumat suunnitteli erillinen juhlatoimikunta, johon kuului seuran johtokunnan lisäksi Katri Kotasaari ja Valtteri Taimela.
Juhlavuoden kunniaksi seura teetti keväällä T-paidat. Paitoja teetettiin yhteensä 350 kappaletta ja niiden selkään painatettiin 1980-luvulla suunniteltu HaUS:n logo, jonka käyttö näin samalla herätettiin henkiin. Paitoja myytiin seuran vuoroilla. T-paidat rahoitettiin sponsoreilta saadun tuen avulla. Sponsoreina paidassa olivat: Osuuskauppa Ympyrä, Osuuspankki, Mobitrix, Rakennusliike Kalevi Suntio ja Maalaustoimi M. Kauta. Vuoden lopulla paitoja oli jäljellä noin 150 kappaletta.
Painokoneet tekivät seuralle myös kannustusviirit (noin 30kpl) sekä yhden lipun. Näitä käytettiin mm. elomarkkinakulkueessa. Juhlavuoden kunniaksi seura pyrki saamaan näyttävän kulkueen. Tässä onnistuttiinkin varsin hyvin, sillä koskaan ennen seuran lipun alla ei ole marssinut niin montaa uimaria vanhempineen kuin nyt. Marssijoita oli yhteensä noin 70.
Elokuun viimeisenä viikonloppuna seura järjesti myös teemapäivän uimahallilla. Päivän aikana ihmisillä oli mahdollisuus tutustua erilaisiin vesiliikuntamuotoihin uimahallimaksun hinnalla. Päivän aikana annettiin mm. tekniikkaopetusta selkä-, rinta-, ja vapaauinnista sekä vesijuostiin ja - jumpattiin ohjaajan johdolla. Pikkualtaassa annettiin uimaopetusta uimataidottomille non-stoppina.
Päivän päätteeksi tarjottiin myös mahdollisuutta käyttää kaikkia uimahallin vesileluja, kuten isoja lautoja vapaasti.
Kovasta mainostuksesta ja ilmoittelusta huolimatta päivän kävijämäärä jäi todella vähäiseksi. Kävijöitä päivän aikana oli noin 40. Taloudellisesti päivä tuotti seuralle tappiota, mutta kilpauimareiden leirikassaan jotain sentään jäikin, sillä kilpauimarit uivat päivän alkajaiseksi ”tunnin uinnin”, johon he olivat keränneet sponsoreita. Kilpauimareiden vanhemmat järjestivät myös uimahallin aulaan kahvion, josta myytiin monenlaisia herkkuja hallissa vieraileville.
Porttikongissa olleet arpajaiset kilpauimarit ja seura toteuttivat yhdessä.
Syksyllä mestaruusuintien yhteydessä seura kutsui 1990- ja 2000-luvulla uineet vanhat kilpauimarinsa kisaamaan ja katsomaan, millainen kunto tällä hetkellä on. Kutsutuista paikalle saapui kolme uimaria. Heistä kovinta vauhtia piti Joonas Hurtta. Kisapäivän illalle seura kustansi entisille uimareilleen saunatilat sekä pientä naposteltavaa.
Joulukuussa järjestetyt pikkujoulut olivat seuran nuorten uimarien 100-vuotisjuhlat. Seura käytti niiden järjestämiseen selvästi enemmän rahaa kuin aikaisempina vuosina. Tämä näkyi mm: joulupussin koossa, hyvän bändin hankkimisessa ja arpajaisvoittojen määrässä.
8. Lopuksi
Seuran juhlavuosi on nyt onnellisesti ohitse. Vuoden aikana tietoisuus seurasta kasvoi suuresti, sillä paikkakunnan lehdissä oli usein juttua seurasta ja sen uimareista.
Juhlien järjestäminen on aika kallista ja seuran säästössä olleita varoja hupeni runsaasti toimintavuoden aikana. Nyt kun on jälleen palattu arkeen, niin seuran talouskin alkaa vähitellen kohoamaan. Seura täyttää kuitenkin vain kerran 100 vuotta, joten mihinkään ihan turhaan rahoja ei ole tuhlattu.
Haminan uimahallin kunto huolestuttaa seuralaisia. Hamina tarvitsisi ehdottomasti uuden uimahallin jo aivan lähi aikoina. Nykyinen halli on ollut toistuvasti suljettuna erilaisten teknisten vikojen johdosta. Kaupungin päättäjillä onkin ratkottavan lähiaikoina se, mitä uimahallin kanssa tehdään. Vaihtoehtoja on muutamia:
Uimahallin rakentaminen koulukortteliin(entinen Torinvarren koulun tontti) yhdessä hotellin laajenemishankkeen ja asuntojen kanssa,
Kaarlonkadulle liikuntahallin yhteyteen
Nykyisen hallin peruskorjaus
Ruissalon hallin laajennus
Toteutukoot näistä mikä ratkaisu tahansa, on äärettömän tärkeää, että uuden hallin myötä seuratoimintakin pystyisi laajenemaan. Missään nimessä uuden hallin rakentaminen ei saa heikentää seuran toimintaa nykyisestä esimerkiksi harjoitusvuorojen määrässä. 250 junioria haluavat edelleen jatkaa uinnin harrastamista omilla harjoitusvuoroilla, ei esim. päällekkäin yleisövuoron kanssa.
Vuoden 2010 aikana selviää varmasti paljon. Pidetään puoliamme ja katsotaan millainen ratkaisu uimahallista saadaan.
|